Cum puteți afla online ce vechime în muncă ați acumulat pentru pensia de stat. Cinci pași simpli de urmat

Fiecare angajat din România are posibilitatea să-și creeze un cont de utiilizator pe site Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) pentru a afla ce vechime în muncă are pentru pensie.

15 aug. 2021, 17:55
Cum puteți afla online ce vechime în muncă ați acumulat pentru pensia de stat. Cinci pași simpli de urmat
Pensie mai mare pentru aceşti români. Care sunt condiţiile

Vechime în muncă. Pentru a putea afla acest lucru e necesară crearea unui cont online pe site-ul CNPP. Astfel, primul pas constă în completarea unui formular online, care ulterior trebuie tipărit și prezentat la orice casă locală de pensii, alături de actul de identitate (original și copie). Apoi veți primi un e-mail prin care vă puteți alege parola contului.

Cinci pași simpli de urmat pentru a afla ce vechime în muncă ați acumulat pentru pensia de stat

Pasul 1

Autentificarea în contul de utilizator. Apeși pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care vei introduce e-mail-ul și parola pe care le-ai setat pentru contul tău, iar apoi vei apăsa pe „Autentificare”.

Pasul 2

În partea stângă a paginii veți avea un meniu. Acolo selectați „Datele mele din sistemul public de pensii”.

Pasul 3

În secțiunea respectivă puteți alege un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001 sau un document cu stagiile anuale de cotizare. Intrați pe stagii lunare sau pe stagii anuale și apoi apeși pe „Generează raport actualizat”.

Pasul 4

Diferența este că în primul fișier poți vedea situația vechimii lună cu lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată), din aprilie 2001 și până în prezent, iar în al doilea poți vedea doar situația anuală (fără detalii lunare). Dacă vrei să vezi situația anterioară lunii aprilie 2001, trebuie selectat „Informații din carnetul de muncă” și apăsat pe „Generează raport actualizat”.

Pasul 5

După ce ai solicitat generarea unui raport actualizat (sau a mai multor rapoarte), trebuie să aștepți câteva minute până se generează efectiv în sistem și devine disponibil în contul tău. Când un raport este gata, primești un e-mail de notificare și raportul îl poți descărca, în format PDF, din contul de pe site-ul CNPP. Mai precis, te duci înapoi în pagina în care ai cerut generarea raportului și vei găsi acolo fișierul descărcabil, potrivit avocat.net.

Vechime în muncă. Un lucru esențial de știut este că munca la negru e nedeclarată, ceea ce înseamnă că angajatorul nu le plătește contribuția la pensii. Mai mult, pentru munca la negru, atât angajatorul, cât și salariatul riscă să fie amendați de autoritățile statului, potrivit Codului muncii.