Cum răspund Dragnea şi Dăncilă criticilor aduse de Klaus Iohannis în Parlament

Președintele PSD, Liviu Dragnea, spune că intenționa să-i propună un pact președintelui Klaus Iohannis, pentru menținerea alocării a 2% din PIB pentru apărare, dar că s-a răzgândit după ce i-a auzit discursul de la ședința solemnă pentru aniversarea a 15 ani de la aderarea la NATO. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că regretă că acest eveniment important a fost transformat de preşedintele României într-un eveniment de campanie electorală.

RomaniaTV.net
02 apr. 2019, 12:04
Cum răspund Dragnea şi Dăncilă criticilor aduse de Klaus Iohannis în Parlament

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, marţi, în Parlament, că este al treilea an de guvernare PSD-ALDE în care bugetul are 2% din PIB pentru apărare, a menţionat creşterea salariilor militarilor. Dragnea a spus că ar fi vrut chiar un pact politic cu şeful statului pe această temă, dar că s-a răzgândit după ce i-a auzit discursul de la ședința din Parlament organizată pentru aniversarea a 15 ani de la aderarea la NATO, în care preşedintele a atacat dur guvernarea PSD-ALDE.

„Consensul politic pentru 2% din PIB nu poate fi nici opţional, nici negociabil. E temelia de încredre în NATO”, a declarat liderul PSD.

„Am intrat în al treilea an de guvernare PSD-ALDE în care bugetul are 2% din PIB pentru apărare. Guvernul, atât de atacat, a mărit salariile militarilor, a  generat creştere economică, susţine pensiile militarilor, urmează ca şi la rezervişti să fie îndreptate nedreptăţile din sistem. Ar fi fost util un pact politic pe această temă. Aş fi vrut să-i propun o temă de reflecţie preşedintelui, dar îmi dau seama că ar fi un demers inutil, după discursul său de azi”, afirmat Dragnea.

El a încheiat spunând că „din respect pentru această zi, pentru apartenenţa la NATO, răspunsurile care trebuiau date azi, în urma unui discurs, le vom da în altă zi”.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că regretă că acest eveniment important a fost transformat de preşedintele României într-un eveniment de campanie electorală.

„Am venit la o ședință solemnă. Regret că acest eveniment important a fost transformat de președinte într-un eveniment de campanie electorală. Îmi cer scuze eu, premierul României, tuturor celor care azi se așteptau la o ședință solemnă dedicată acestui eveniment major”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis a lansat, marți, un atac dur la adresa guvernării PSD și ALDE chiar în plenul Parlamentului, în cadrul ședinţei solemne de marcare a 15 ani de la aderarea României la NATO. Iohannis a declarat că sunt condamnabile acțiunile majorității PSD-ALDE, care prin asaltul fără precedent în ultimii 30 de ani la adresa statului de drept riscă să fragilizeze statutul României în NATO și UE. „Această guvernare eșuată reprezintă un risc pentru țară”, a spus Iohannis. 

„Pentru țara noastră, nu a fost deloc ușoară revenirea la democrație după epoca neagră a comunismului și tocmai de aceea merită salutat și apreciat efortul conjugat al tuturor forțelor politice, al diplomației și al armatei, care a făcut posibil dezideratul național de a aduce România în NATO și în spațiul valorilor euroatlantice.

Cu atât mai condamnabile sunt acțiunile actualei majorități PSD, care, prin asaltul – fără precedent în ultimii treizeci de ani – la adresa statului de drept, riscă să fragilizeze statutul ţării noastre în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană.

Modificarea legilor în folosul unor persoane, demagogia, atacurile la adresa stabilităţii economice şi financiare a României, creşterea inflaţiei şi devalorizarea monedei naţionale, arbitrariul şi lipsa de profesionalism, acestea sunt realele politici ale guvernării PSD. Nu întărirea democrației, nu consolidarea justiției, nu responsabilitate și predictibilitate în economie, nu infrastructură care să garanteze inclusiv siguranța oamenilor, nu acestea sunt politicile PSD.

Guvernarea PSD, vă spun acum, care a devenit sinonimă cu incapacitatea administrativă și cu diletantismul, vulnerabilizează România. În contextul în care țara noastră are toate atuurile pentru a fi un pilon al democrației și stabilității în regiune, PSD eșuează să se ridice la importanța acestui moment strategic.

Lipsa de respect manifestată de PSD față de Armată a culminat cu demersul de a contesta în justiţie decretul de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării. Instanța de judecată a respins această acțiune nefondată a PSD, care a pus Armata României într-o situație delicată din rațiuni strict și numai politicianiste.

Dacă adăugăm și incapacitatea de a moderniza legislația în domeniul securităţii naţionale, avem doar câteva aspecte care arată incompetența PSD și o profundă neînțelegere a ceea ce înseamnă să conduci un stat în care cetățenii sunt cu adevărat bine protejați„, a spus Klaus Iohannis, în plenul Parlamentului.

Klaus Iohannis a avertizat că „incompetenţa guvernanţilor riscă să afecteze chiar modul în care ne îndeplinim angajamantele şi responsabilităţile  NATO„.