Cum răspunde IKEA la acuzațiile unui timișorean care spune că a plecat „scârbit” de la interviul de angajare

IKEA va deschide un nou magazin la Timișoara, motiv pentru care compania de mobilă suedeză a început procesul de recrutare a personalului. Un timișorean care s-a prezentat la interviu s-a arătat nemulțumit de felul în care s-a desfășurat interviul și spune că a plecat "scârbit".

10 mart. 2023, 11:38
Cum răspunde IKEA la acuzațiile unui timișorean care spune că a plecat „scârbit” de la interviul de angajare

După cele două magazine deschise în București, IKEA va deschide în vara acestui an un nou magazin la Timișoara.

La începutul lunii februarie, cel mai mare retailer mondial de mobilă pentru casă, a lansat programul de recrutare în masă și a anunțat că sunt disponibile peste 250 de locuri de muncă.

Citiți și: Angajări la IKEA. Se oferă prime de sărbători, vouchere de vacanță, transportul e decontat. „Muşchii” sunt un atu la interviu

Timișoreanul a plecat scârbit de la interviul de angajare după ce a aflat salariul oferit

Claudiu, un bărbat care locuiește foarte aproape de locul unde va fi deschis magazinul, a povestit pentru adevarul.ro cum a decurs interviul de angajare organizat la Hotel Continental.

Timișoreanul lucrează ca fotograf, dar este pasionat și de arhitectură, însă pare că vrea să își schimbe domeniul de activitate. Bărbatul susține că a avut în trecut și 28 de angajați în subordine, a aplicat pentru mai multe posturi disponibile, inclusiv de la baza piramidei.

Acesta spune că interviul a început cu o întârziere de 40 de minute față de ora stabilită și că a fost dus într-o sală cu alte 15 persoane.

„Eu m-am dus acolo într-un context zonal. Locuiesc foarte aproape și sincer m-a atras conceptul ăsta, ideea, și consider că sunt destul de capabil.  Eu sunt bucuros că a venit IKEA. Îmi place marca, îmi plac produsele lor. Nu îmi place modul ăsta al firmei de recrutare. M-a scârbit.  Nu poți să mă bagi prin bucătărie pe la Conti. Iertați-mă. Eram într-un sacou, cu cravată. Parcă totuși… Stau o jumătate de oră la recepție ca să ce? Păi dacă m-ai chemat la o oră, ora aia e. Că eu nu am sunat-o pe doamna să îi spun că sunt în taxi, să mă mai aștepte puțin că am o treabă. Acolo mi-am dat seama că astea sunt așa …românisme.  Nu mai bine mă chemai într-un birou și discutai cu fiecare un sfert de oră? Nu trebuie să mă ții două ore jumătate să ascult povestea unuia și altuia. Și după aceea: ‹părăsiți sala și vă sunăm noi dacă e nevoie›”, a declarat timișoreanul.

De la cât pornește un salariu lunar fix la magazinul IKEA din Timișoara

De asemenea, Claudiu spune că și-a stabilit ca țintă un salariu de 3.500 de lei net, însă a aflat că va primi mult mai puțin. Mai exact, salariile oferite porneau de la 2.100 de lei „în mână”, cu posibilitatea de a beneficia de sporuri pentru zilele de weekend și posibilitatea de a ajunge la 3.000 de lei sau mai mult după o anumită perioadă.

„Mie spune-mi ce-mi dai acum pentru că tu cu 2.100 nu poți să… O femeie a spus: ‹Bun, ne decontați transportul?›. Și doamna a spus ‹în anumite circumstanțe, că dacă stați în oraș nu o să vi se deconteze autobuzul›. ‹Păi da, dar stau în capătul celălalt al orașului›. ‹Nu e problema noastră›. E o chestie îmbrăcată așa… în anumite condiții se acordă bani de transport.

Când am întrebat dacă nu s-ar putea negocia un salariu mai bun, doamna a spus: ‹Domnule, puteți să faceți bani foarte mulți. Mergeți și vă angajați agent comercial în vânzări și o să umblați toată ziua, dar aici e IKEA. La IKEA aveți stabilitate, prindeți rădăcini. Banii vin mai târziu›. Păi nu, că omul are nevoie acum. Eu cred că se construiește o echipă, dar oameni buni, prețurile s-au dublat”, a mai declarat timișoreanul, potrivit căruia a perceput mesajul IKEA în ideea „nu încercați să cereți mai mult, trebuie să vă simțiți mândri că lucrați pentru noi”. Am plecat scârbit”, a mai spus timișoreanul, care s-a declarat nemulțumit și de faptul că nu l-a mai contactat nimeni pentru a-i spune că nu a fost selectat.”

Compania suedeză nu a rămas indiferentă la acuzațiile timișoreanului și a transmis explicații despre procesul de recrutare descris de bărbat.

Reacția IKEA

„Procesul de recrutare în IKEA urmărește o structură foarte bine definită. Prima parte este cea de screening în care colegii de la «resurse umane» analizează toate candidaturile primite, iar apoi, în funcție de rolul deschis, putem solicita candidaților o evaluare suplimentară. Pentru noi, oamenii sunt mai mult decât niște CV-uri, de aceea, ne dorim să îi cunoaștem și organizăm un interviu telefonic sau video. Mai mult, candidatul poate fi invitat pentru un interviu în persoană cu colegii de la resurse umane sau cu viitorul manager. Candidații care au trecut de această primă etapă sunt invitați la IKEA assessmentcenter. Acesta constă într-o sesiune de grup, intre 10-15 participanți, și include o serie de exerciții, simulări de la locul de muncă, teste de evaluare și interviuri, în funcție de rolurile pentru care au trimis candidatura. Credem că este o modalitate bună de a ajunge să îți cunoști viitorii colegi. Toți candidații sunt informați cu privire la faptul că este o activitate de grup.

Ultimul pas este contactarea candidaților selectați cu oferta de angajare și discuția pe care o avem cu aceștia. Oferta de angajare este primită pe email pentru a o putea analiza și a lua o decizie informată. Ne-am luat angajamentul să oferim un sistem de salarizare corect, atunci când propunem o ofertă angajare, ținând cont atât de principiile unei plăți egale a muncii, cât și de experiența personală și de calificarea candidaților noștri. Fiecare candidat care intră în procesul nostru de recrutare va primi o decizie finală prin email, SMS sau telefon. Deoarece avem multe roluri deschise în acest moment, timpul de răspuns poate fi puțin mai lung. Însă, decizia finală va fi comunicată tuturor candidaților în momentul în care procesul de selecție este finalizat”, au transmis reprezentanții IKEA.

Citiți și: Glume pe seama salariilor angajaţilor la deschiderea magazinului IKEA din Timişoara Reacţia IKEA