Cum recunoşti anevrismul cerebral

Durerea de cap puternică, însoțită uneori de stare de vomă sau de tulburări de vedere, poate anunța anevrismul cerebral. Este bine să cunoști care sunt cauzele și simptomele acestei complicații, astfel încât să iei din timp măsurile necesare.

RomaniaTV.net
12 aug. 2015, 08:02
Cum recunoşti anevrismul cerebral

Anevrismul cerebral, una dintre afecțiunile cerebrovasculare tot mai des întâlnite indiferent de vârstă, reprezintă dilatarea unei porțiuni dintr-un vas de sânge (și umflarea zonei respective), ce apare ca urmare a slăbirii peretului acestuia.

„Anevrismele cerebrale sunt de două feluri: rupte sau nerupte. Fisurarea unuia poate să apară în unele cazuri, ducând la o sângerare minimă, care favorizează apariția unei dureri de cap la fel de intensă ca și cea provocată de ruptura anevrismală. Aproape întotdeauna, fisurarea unui anevrism este urmată de o ruptură masivă a acestuia“, spune dr. Sofia Nistor, medic specialist neurochirurgie în cadrul Spitalul European Polisano, Sibiu.

Sensibilitatea la lumină, unul dintre simptome

Adesea, anevrismele cerebrale fără ruptură sunt asimptomatice, mai ales dacă sunt de mici dimensiuni. Semnele fizice ale acestui tip de anevrism apar doar atunci când sunt afectate structurile de lângă vasul de sânge unde a apărut dilatarea. Printre simptomele care pot anunța prezența anevrismului nerupt se numără dilatarea unei pupile fără alterarea stării de conștiență, durere deasupra sau în spatele unui ochi, tulburări oculare, amorțeli sau pareză la nivelul feței, dar și căderea unei pleoape.

Citește integral articolul pe clicksanatate.ro.