Cum reduci facturile la curent şi gaze, fără voucherele de la Guvern. Trucurile care îţi salvează bugetul, ghid pentru eficenţă energetică

Din ce în ce mai multe dispozitive îşi fac locul în casele noastre. Ele ne eficientizează activităţile coridiene şi ne oferă un confort suplimentar, dar pot veni şi cu un consum energetic crescut.

11 sept. 2023, 09:37
Cum reduci facturile la curent şi gaze, fără voucherele de la Guvern. Trucurile care îţi salvează bugetul, ghid pentru eficenţă energetică

Vouchere 2023, cum scazi facturile. Etapa a doua a Programului de sprijin privind plata facturilor la energie a demarat marţi, cu tipărirea şi împlicuirea a peste 370.000 de carduri noi de către Fabrica de Timbre, a anunţat Compania Naţională „Poşta Română” (CNPR).

Reprezentaţii Poştei încurajează beneficiarii să aleagă încasarea facturilor direct la poştaş, cu ajutorul dispozitivelor mobile sau cea online, prin intermediul aplicaţiei dedicate pusă la dispoziţie de către companie. Nu toţi românii primesc însă vouchere de la stat, dar cu siguranţă u de plătit facturi lună de lună.

În lumea actuală, în care tehnologia este din ce în ce mai prezentă în casele noastre, monitorizarea şi gestionarea consumului de energie sunt aspecte ce nu pot fi ignorate.

Cum pierzi bani din cauza obinuinţelor:

 • Pierzi aproximativ 150 de lei/an uitând în priză încărcătoare de laptop, tabletă şi telefon, chiar şi atunci când nu le foloseşti pentru a încărca dispozitivele.
 • Dacă folosiţi un bec incandescent timp de 5 ore pe zi, consumul zilnic este de 100 waţi x 5 ore = 500 de waţi pe zi. Aproximativ 182 kilowaţi pe an.
 • Televizorul tău consumă în medie 0,16 lei pe zi sau aproximativ 56 de lei pe an.
 • În lipsa unei izolaţii corespunzătoare a locuinţei tale, vei pierde 15% din căldură prin ferestre, 25% prin pereţi, 35% prin acoperiş, 20% prin ventilaţie şi 5% prin pardoseli şi subsol.

Totuşi, urmând o serie de paşi putem reduce semnificativ consumul fără a pierde confortul şi fără a depune un efort major.

Eficienţa energetică se bazează pe mai mulţi factori, de la cele mai evidente lucuri – stingerea luminii atunci când părăseşti o încăpere, scoaterea din priză a încărătoarelor – până la aspecte la care poate nu te-ai fi gândit până acum precum încălzirea şi răcirea eficientă a unui spaţiu.

Cum pot fi reduse facturile şi consumul de resurse?

După cum am văzut mai sus consumul este influenţat de mai mulţi factori, dar o serie de paşi pot să îl reducă semnificativ. CEZ Vânare a realizat un GHID care oferă un set de sfaturi de eficienţă energetică, aplicabile în orice tip de locuinţă pentru a optimiza consumul de energie electrică, gaze naturale sau apă şi, în mod implicit, pentru a reduce costul lunar al facturilor, scrie mediafax.ro.

1 Etanşează uşile, ferestrele sau orice alte deschideri de aer

De multe ori, mutarea într-o locuinţă nouă sau renovarea celei actuale implică discuţii legate de aspectul uşilor şi al ferestrelor sau de felul în care acestea ar putea face o casă să arate mai modern. Însă cel mai important lucru este ca acestea să fie bine etanşate. Este recomandat ca ramele uşilor şi cele ale ferestrelor să fie protejate întotdeauna de o substanţă izolatoare profesională care împiedică pierderile de căldură.

Pe termen lung, urmăreşte întotdeauna apariţia unor posibile fisuri şi ai grijă să le acoperi mereu printr-o bandă etanşatoare până la viitoare reparaţie.

2 Menţine temperatura constantă acasă cu ajutorul unui termostat

O temperatură constantă în locuinţa ta nu numai că îţi asigură confortul termic şi contribuie la sănătatea ta şi a celor dragi, dar te ajută, în acelaşi timp, să îţi eficientizezi consumul de energie. Experţii recomandă ca pe timpul iernii temperatura din locuinţă să fie de 20-21°, în timp ce vara, aparatul de aer condiţionat poate fi setat şi la 25-26°.

Când expiră banii de pe cardurile de energie. Data până la care pot fi folosiți pentru plata facturilor

Pentru eficienţă maximă, utilizează un termostat inteligent, cu ajutorul căruia să controlezi temperatura de la distanţă sau să te asiguri că în momentele în care nu eşti acasă sau noaptea, temperatura se ajustează automat pentru a nu risipi energie.

În plus, un gest simplu precum acoperirea ferestrelor în timpul nopţii prin draperii sau jaluzele te va ajuta să păstrezi mai multă căldură în interiorul camerei.

3 Nu acoperi caloriferele dacă vrei să scadă facturile

Dacă poziţionezi obiecte de mobilier în faţa caloriferelor din casă, acestea vor absorbi o parte importantă din căldura degajată pentru a încălzi locuinţa. În timp, mobilierul se va distruge, iar consumul tău de energie va fi semnificativ mai mare.

4. Eficientizează consumul de apă caldă şi vor scădea facturile

Apa caldă este esenţială în orice locuinţă şi studiile arată că aproximativ 15% din energia totală a unei gospodării se consumă prin încălzirea apei.

 • Alege să faci duş, nu baie.
 • Când te speli pe dinţi, opreşte apa dacă nu o foloseşti.
 • Când speli haine, asigură-te că foloseşti maşina de spălat la întreaga capacitate pentru a nu risipi apă.
 • Verifică dacă încălzitorul de apă şi conductele sunt protejate prin utilizarea de pături termoizolante.
 • Dacă foloseşti un boiler, verifică-l periodic. În cazul în care acesta
 • este vechi sau acoperit de calcar, consumul de energie creşte.

5. Nu uita de mentenanţa periodică a sistemului de încălzire/răcire!

Centrala termică sau aparatul de aer condiţionat pot fi eficiente energetic doar dacă funcţionează în parametri optimi. Pentru a te asigura că nu risipeşti energie din cauza unor deficienţe neobservate la timp, verifică periodic sistemul de încălzire/răcire cu ajutorul specialiştilor

6. Foloseşte becuri eficiente energetic

Ştiai că lămpile fluorescente compacte sau becurile de tip LED pot fi cu până la 80% mai eficiente energetic? Înlocuind becurile tradiţionale cu astfel de soluţii mai moderne te vei bucura de un consum redus de electricitate şi de o durată mai lungă de viaţă a becurilor.

Vouchere facturi 2023. Aproape 400.000 de români primesc 700 de lei cu întârziere, abia se tipăresc cardurile de energie

7. Alege becurile în funcţie de numărul de lumeni, menţionaţi pe ambalaj şi scad facturile

O confuzie frecventă în cumpărarea unui bec este alegerea acestuia în funcţie de puterea menţionată pe ambalaj. În realitate însă, luminozitatea oferită de bec este determinată de numărul de lumeni, nu de putere.

8. Bucură-te de lumina naturală şi ai parte de sănătate

Încearcă să nu obturezi ferestrele în timpul zilei pentru a folosi cât mai multă lumină naturală. Trucuri simple precum vopsirea pereţilor în culori deschise,poziţionarea birourilor lângă ferestre sau alegerea unor oglinzi mari pentru anumite camere din locuinţa ta pot mări semnificativ luminozitatea din casă, ajutându-te să faci economii la factura de electricitate.

9. Fii eficient în bucătărie!

Gătitul alimentelor la aragaz, încălzirea lor în cuptorul cu microunde sau depozitarea lor corespunzătoare în frigider sunt principalii factori care îţi pot încărca factura la utilităţi dacă nu ţii cont de sfaturile de mai jos:

 • Pentru un cuptor eficient energetic- evită deschiderea uşii cuptorului în timpul coacerii, iar atunci când trebuie să o faci, încearcă să te mişti rapid.
 • Pentru un frigider eficient energetic- setează temperatura frigiderului între 1° şi 4°, iar pe cea a congelatorului la -18°. Poziţionează frigiderul sau congelatorul departe de surse de căldură.

10. Redu consumul de energie al electrocasnicelor şi se vor reduce şi facturile

Dispozitivele electronice din casa ta consumă curent chiar şi atunci când nu le foloseşti în mod activ.

De altfel, folosirea unui dispozitiv la jumătate din capacitatea lui – de exemplu, folosirea unei maşini de spălat neîncărcată total – este un alt semn de ineficienţă energetică. Pentru fi echilibrat şi a reduce

consumul de energie al electrocasnicelor din casa ta poţi adopta o serie întreagă de mici obiceiuri care te vor ajuta pe termen lung:

 • Scoate din priză dispozitivele atunci când nu le foloseşti (de exemplu: laptopul sau încărcătorul telefonului mobil).
 • Foloseşte benzi de putere (cunoscute şi sub numele de întrerupătoare) inteligente, care vor opri alimentarea dispozitivelor neutilizate. Dacă electrocasnicele tale au un mod de economisire, foloseşte-l cu încredere.