Cum s-a ales pe viaţă o australiancă, peste noapte, cu accent străin

O australiancă vorbeşte de opt ani cu accent francez după o lovitură la cap, un fenomen rar întâlnit care este numit de medici "sindromul accentului străin" şi care-i afectează în mare măsură viaţa de zi cu zi, a povestit femeia la televiziunea australiană.

RomaniaTV.net
17 iun. 2013, 11:38
Cum s-a ales pe viaţă o australiancă, peste noapte, cu accent străin

Leanne Rowe, născută pe insula Tasmania (sud) unde şi-a petrecut toată viaţa, a fost grav rănită într-un accident de maşină în urmă cu opt ani, având printre altele şi o fractură de maxilar. După recuperare, ea a început să vorbească cu accent francez pronunţat, a explicat ea pentru Australian Broadcasting Corporation.

„Mă înfurie pentru că sunt din Australia. Nu sunt franţuzoaică! Însă nu am nimic împotriva francezilor”, a mai spus ea. Acest lucru i-a provocat complexe, anxietate şi s-a simţit izolată, a mărturisit Rowe.

Potrivit medicului de familie, Robert Newton, intervievat şi el de televiziunea australiană, Leanne Rowe este al doilea caz cunoscut în Australia de „sindrom al accentului străin”. „Ea a avut un accent australian normal” înainte de accident, a afirmat medicul care a cunoscut-o pe femeie înainte să se rănească la cap. „Ea a studiat limba franceză la şcoală, însă nu s-a dus niciodată în Franţa şi nu are prieteni francezi„, a mai spus el.

Sindromul accentului străin” a fost definit în 1907 pentru prima dată şi de atunci a fost diagnosticat de câteva zeci de ori. El apare, susţin medicii, în urma unei leziuni într-o zonă a creierului dedicată limbajului.