Cum s-a auzit Big Bangul: Sunetul naşterii universului VIDEO

Cercetătorul John Cramer de la Universitatea din Washington a lansat o nouă versiune, actualizată, a sunetului Big Bangului, momentul în care s-a născut universul.

03 apr. 2013, 09:05
Cum s-a auzit Big Bangul: Sunetul naşterii universului VIDEO

Profesorul John Cramer a creat prima versiune a sunetului Big Bangului în urmă cu zece ani, folosind informaţiile de la  Wilkinson Microwave Anisotropy de la NASA. Acum, expertul a utilizat noile date strânse de telescopul Planck pentru a crea o versiune actualizată a sunetului.

„Noul spectru de frecvenţe ajunge la frecvenţe mai înalte decât analiza WMAP şi, prin urmare, oferă o redare mai bună a sunetului Big Bangului”, explică profesorul pe website-ul său.

Fizicianul a folosit informaţiile strânse de misiunea Planck legate de radiaţiile cosmice de fundal – radiaţii care provin de la circa 400.000 de ani după naşterea universului.

Profesorul Cramer subliniază, însă, că frecvenţele reale ale Big Bangului sunt mult prea joase pentru a fi auzite de urechea umană, aşa că le-a aranjat pentru a putea fi auzite.

Luna trecută, Agenţia Spaţială Europeană a făcut public portetul universului abia născut, bazat pe primele 15 luni de activitate ale telescopului spaţial Planck. Noile informaţii arată şi că universul este mai bătrân decât ştiam – are 13,82 miliarde de ani, fiind cu 80 de milioane de ani mai bătrân decât se credea până acum.