Cum s-a modificat HARTA INTERLOPILOR din România. Cine sunt mafioţii care terorizează marile oraşe

Criminali urmăriţi prin interpol, luni întregi de negocieri pentru extrădări, mii de percheziţii. Aşa au ajuns unii dintre capii lumii interlope din România în spatele gratiilor. Chiar şi de acolo însă, unii au continuat să îşi coordoneze afacerile murdare. Alţii în schimb, au profitat de locurile rămase libere şi au început lupta pentru sferele de influenţă.

11 mai 2015, 14:26

Captura anului în materie de infractori are şi un titlu onorific. Academia infractorilor români, aşa cum s-au autointitulat hoţii care au speriat Europa cu jafuri care nu trebuiau să depăşească 60 de secunde, a fost destructurată la sfârşitul lunii aprilie.

Liderul academiei, Adrian Marin Botez, era urmărit încă din 2007. După mai multe încarcerări şi eliberări, inclusiv peste hotare, a fost săltat din trafic de poliţişti. O dată cu arestarea lui, Academia Infractorilor şi-a închis porţile.

Adrian Botez are legături şi cu alţi infractori vestiţi. Pentru a se răzbuna pe o grupare rivală, el şi-a achiziţionat arme din Spania de la Ion Clămparu. Şi zilele acestuia în lumea interlopă s-au terminat. Cap de porc, aşa cum este cunoscut, a fost recent extrădat în România şi dus în spatele gratiilor.

Răfuielile dintre interlopii din zona Moldovei au şocat România. Cea dintre Fraţii Mararu şi Puiu Mironescu a dus la o captură spectaculoasă a poliţiştilor – Vitalie Proca, asasinul plătit de fraţii Mararu. Proca a reprezentat prima extrădare din Rusia obţinută de România

Iar extrădarea lui Proca merge mână în mână cu alt criminal de renume adus recent în România – Iurie Procopenco, o extrădare făcută de data aceasta din Belarus. Practic acesta a fost condamnat pentru uciderea unui om de afaceri din Bacău. La crimă a fost ajutat de alţi doi interlopi, exact cei despre care anchetatorii au bănuit că l-au găzduit pe Vitalie Proca în timpul şederii lui în România

Alţi interlopi sunt insă mult mai norocoşi: Sile şi Nuţu Cămătaru tocmai ce au ieşit DIN NOU, din spatele gratiilor.

Timişorenii sunt în continuare asediaţi de membrii clanului Cârpaci. Aceştia nu numai că au pus mâna pe aproape tot ce reprezintă clădire istorică în oraş, dar îşi terorizează şi vecinii.

În ciuda tutoror arestărilor, Moldova tot nu a fost curăţată de clanuri. Cordunenii par să fie acum cei mai temuţi infractori. Atât de temuţi, încât fac servicii şi pentru persoane sus-puse. Cel mai recent exemplu vine chiar din dosarul primarului Iaşului, care se folosea de corduneni pentru a-i ameninţa pe bărbaţii care se apropiau de amanta lui.

În ultimii zece ani, harta clanurilor interlopilor din România a suferit numeroase modificări. Unele au pierit prin arestarea sau chiar moartea liderilor. Altele în schimb, au profitat de locul lăsat liber pe piaţa infracţionalităţii şi cresc noile generaţii de interlopi.