Cum s-au înţepat Mircea Geoană şi Ilie Sârbu la şedinţa conducerii Senatului

Cererea PSD de înlocuire a preşedintelui Senatului a fost expediată rapid în Biroul Permanent de luni al Camerei superioare. Discuția s-a rezumat, în mare, la intervenția lui Mircea Geoană că solicitarea nu poate fi supusă votului pentru că este neregulamentară și la un schimb de replici cu pesedistul Ilie Sârbu. Senatorii PSD nu au contestat în nici un fel nesupunerea la vot a propriei cereri.

RomaniaTV.net
19 nov. 2011, 01:36
Cum s-au înţepat Mircea Geoană şi Ilie Sârbu la şedinţa conducerii Senatului

Conform stenogramei şedinţei de luni a Biroului Permanent al Senatului în care s-a discutat solicitarea PSD,  Mircea Geoană a spus din capul locului că aceasta nu poate fi dezbătută pentru că  ”nu îndeplineşte condiţiile regulamentare, legale şi constituţionale”.

Geoană a arătat că formula unei înlocuiri nu este posibilă, iar numirea unui nou preşedinte al Senatului nu poate fi făcută decât după vacantarea oficială a postului de preşedinte şi intrarea într-o procedură de vot în plenul Senatului.

Expunerea social-democratului a fost urmată de un schimb de replici cu liderul grupului PSD, Ilie Sârbu, pornind de la o remarcă a democrat-liberalului Cristian Rădulescu potrivit căreia dacă e vorba de revocare, atunci PDL vrea să ajute și poate veni cu semnăturile necesare, pe care să le pună ”peste ale celor de la PSD”.

„Iar faceţi alianţă cu PSD-ul?”, a intervenit Geoană.

 „Aţi blamat alianţa cu PDL-ul. Vă amintesc că din acea alianţă aţi rezultat preşedinte”, a reacționat Sârbu.

„Nu, nu, nu, dânsul a spus că suprapune semnăturile”, a arătat Geoană.

 „E bine să nu uitaţi că aveţi acum o perioadă mai grea şi eu vă înţeleg, memoria vă mai poate juca diverse feste”, a replicat Sârbu.

”Nu uit nici artizanii acelei alianţe”,  a continuat Geoană.

„Ştim şi că recunoştinţa este o floare rară, dar, mă rog, în România ne-am obişnuit cu lucrurile acestea”, a mai spus Ilie Sârbu.

„Ştim şi asta. Aici, într-adevăr, aveţi dreptate”, a contracarat șeful Senatului.

”Noi am solicitat să fie introdusă pe ordinea de zi de astăzi a Biroului Permanent, să se pronunţe Biroul Permanent dacă e OK sau nu e OK. Nu altceva. Eu nu am mandat pentru mai mult de la Biroul permanent. Dacă apreciaţi că nu trebuie să intre, mă rog, vă asumaţi…”, a bătut în retragere Sârbu.

Motiv suficient pentru Geoană de a le mai explica o dată membrilor Biroului Permanent că „o chestiune neregulamentară nu poate să facă obiectul unui vot sau a unei decizii a Biroului Permanent sau a plenului”.

Singurul care a mai intervenit a fost senatorul PDL, Radu Berceanu, care a vrut să ştie de la Ilie Sârbu dacă e vorba de o solicitare de revocare sau nu.

„Deci n-aţi făcut o cerere de revocare”, a spus Berceanu. „Nu, nu, dar am spus de la început”, i-a răspuns Sârbu.

„În condiţiile în care nu există o cerere de revocare, consider că Biroul Permanent nu se poate pronunţa cu privire la o procedură care nu figurează în Regulamant”, şi-a încheiat pledoaria Geoană.

Discuţiile s-au oprit fără ca solicitarea PSD de înlocuire a lui Geoană cu Titus Corlăţean să fie supusă la vot.

Nici Ilie Sârbu şi nici un alt senator social-democrat nu au formulat vreo obiecţie faţă de nesupunerea la vot a cererii PSD.