VIDEO: Titi Aur te învaţă cum să conduci maşina iarna. Ce trebuie să faci ca să eviţi accidentele

Cele mai multe accidente grave se produc pe timp de iarnă. Şoferii trebuie să fie mult mai atenţi şi să respecte reguli stricte. Cel mai cunoscut pilot din România, Titi Aur, a dezvăluit pentru România TV câteva secrete pentru a conduce în siguranţă. 

25 ian. 2014, 10:26
VIDEO: Titi Aur te învaţă cum să conduci maşina iarna. Ce trebuie să faci ca să eviţi accidentele

În momentul în care maşina derapează, trebuie să virăm în direcţia în care a plecat spatele maşinii. Este foarte important ca în acel moment să evităm frânarea. De asemenea, orice bruscare a volanului va face maşina să derapeze„, a explicat pentru România TV pilotul Titi Aur.

Cele mai multe accidente care au loc pe timp de iarnă se produc din lipsa de experinţă a şoferului. „Lipsa de experienţă la volan te face să nu contrafrânezi sau să frânezi violent. Iar de aici la producerea unui accident nu mai este decât un pas. Din nefercire, în România nu există poligoane în care să învăţăm să controlăm maşina în derapaj„, a mai spus Titi Aur.

CITEŞTE ŞI: Şoferii, nevoiţi să-şi echipeze mai devreme maşinile de iarnă. Cât costă cauciucurile noi

 

ANM  a extins codul portocaliu de vreme  severă pentru mai multe judeţe. Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a precizat, la comandamentul de iarnă organizat la Guvern, că este posibil ca atenţionarea cod portocaliu să fie extinsă, sâmbătă, şi pentru judeţele Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, iar judeţele din sud-vestul ţării, precum Mehedinţi, să fie scoase, sâmbătă seara, de sub această atenţionare.


ALTE SFATURI PENTRU CONDUSUL PE TIMP DE IARNĂ

1. Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

2. Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

3. Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, vă recomandăm să sporiţi atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

4. Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

5. Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos.

6. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

7. Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

8. Poliţiştii rutieri vă recomandă să folosiţi luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

9. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

10. Respectați indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum , pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.