Cum să cureţi fierul de călcat. Cele mai ieftine şi rapide metode

Fierul de călcat rufe poate fi o adevărată bătaie de cap dacă nu ştim să îl curăţăm după fiecare utilizare. Cu siguranţă că fiecare dintre noi a păţit, măcar o dată, să îşi păteze hainele proaspăt spălate cu murdăria de pe talpa fierului de călcat.

18 oct. 2014, 12:24
Cum să cureţi fierul de călcat. Cele mai ieftine şi rapide metode

În loc să îţi cumperi un alt fier de călcat de fiecare dată când îţi pătezi hainele de la talpa murdară, mai bine ai învăţa câteva trucuri simple care te ajută să îţi menţii aparatul curat.

Oricât de banal ar putea suna acest sfat, este esenţial să citeşti cu atenţie instrucţiunile de folosire a fierului de călcat şi să încerci să le respecţi cu stricteţe.

În cazul în care ai ars ceva în timp ce călcai, scoate fierul de călcat din priză şi pune pe zona cu arsură o cârpă udă. Diferenţa de temperatură şi umezeala va ajuta la desprinderea bucăţilor arse lipite pe talpa fierului de călcat.

Evită să foloseşti bureţi de sârmă sau soluţii abrazive pentru curăţarea tălpii fierului de călcat, pentru că rişti să îi distrugi stratul exterior alunecos.

Pentru a preveni depunerea de calcar în interiorul fierului de călcat, foloseşte apă distilată în locul apei de la robinet.

Goleşte rezervorul de apă după fiecare folosire şi şterge fierul de călcat pentru a evita acumularea de depozite de minerale şi rugină.

Soluții naturale pentru curăţarea fierului de călcat

Metoda de curăţare cu oţet

Pentru a curăţa interiorul fierului de călcat, pregăteşte o soluţie din părţi egale de apă şi oţet. Umple rezervorul fierului de călcat până la 1/3 din capacitate şi porneşte-l pe aburi pentru 5-10 minute sau până când toată soluţia s-a evaporat. E bine să faci asta cât mai aproape de un geam deschis, pentru a evita inhalarea de vapori cu oţet şi impurităţi. După ce rezervorul s-a golit, umple-l la capacitate maximă cu apă curată (distilată) şi porneşte din nou fierul de călcat pentru a îndepărta orice depozite de minerale sau de oţet rămase în interior.

Dacă vrei să cureţi talpa fierului de călcat, tot ce trebuie să faci este să înmoi bine în oţet o cârpă şi apoi să porneşti fierul de călcat şi să îl freci de ea. Poţi folosi beţişoare de urechi pentru a curăţa orificiile pe unde iese aburul.

Metoda de curăţare cu bicarbonat de sodiu

Foloseşte aceeaşi metodă pentru curăţarea interiorului, însă pentru exterior, pentru curăţarea tălpii fierului de călcat, adaugă pe cârpa înmuiată în oţet o lingură sau două de bicarbonat de sodiu. Dacă nu ai bicarbonat de sodiu, îl poţi inlocui cu sare. Funcţionează la fel de bine.

Metoda de curăţare cu pastă de dinţi

Pune o cantitate mică de pastă de dinţi (nu gel) pe o cârpă şi freacă bine zonele afectate (ai grijă ca fierul de călcat să fie scos din priza!), apoi şterge bine talpa fierului de călcat. Pentru a fi sigură că ai îndepărtat orice urmă de pastă de dinţi, inclusiv din orificiile de eliminare a aburului, aplică metoda de curăţare interioară cu oţet.