Cum să decojești ouăle fierte simplu și ușor asemenea unui bucătar-șef. Pune acest ingredient în apă

Ouăle pot constitui un fel de mâncare delicios, însă adeseori decojirea lor dă bătăi de cap. Iată cele mai bune sfaturi pe care le poți pune în aplicare cu ușurință ca să scapi de această dilemă gastronomică.

12 nov. 2021, 00:13
Cum să decojești ouăle fierte simplu și ușor asemenea unui bucătar-șef. Pune acest ingredient în apă

Începeți cu apă clocotită

Cufundați ouăle în apă clocotită. Puenți apă într-o oală și puneți pe foc până ajunge la punctul de fierbere. Așezați ouăle ușor în oală cu ajutorul unei linguri din lem și fierbeți energic timp de 30 de secunde. Fierbeți apoi ouăle pentru încă 10 minute la foc mic ușor la foc mic, în oala acoperită cu un capac.

Folosiți metoda apei reci 

Fierbeți ouăle, apoi vărsați apa firebinte, dar lăsați ouăle în oală. Agitați oala ușor cu ouăle în interior astfel încât coaja să se crape. Adăugați imediat apă rece și câteva cuburi de gheață și lăsați să stea până se răcește suficient. Va dura aproximativ cinci minute pentru a servi ouăle calduțe sau 15 minute pentru a le servi reci. Secretul acestei metode constă în crăparea cojii în timp ce ouăle sunt calde și apoi răcirea rapidă, procedeu ce permite micșorarea albușurilor doar cât să le separe puțin de coji.

Adaugă bicarbonat de sodiu

Decojirea dificilă este caracteristică ouălor proaspete cu un pH relativ scăzut al albuminei, ceea ce face cumva ca albumina să adere la membrana interioară a cochiliei mai puternic. Dacă vrei ca decojitul ouălelor să nu-și dea bătăi de cap, poți adăuga o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu la un litru de apă, apoi să fierbi ouăle așa cum ai face de obicei.

Curățați ouăle sub apă
Cu ajutorul mâinilor, curățați ouăle crăpate și răcite sub un jet de apă sau direct într-o oală cu gheață. Apa se scurge sub pelicula subțire care se lipește de albușuri și astfel ouăle se vor curăța mai ușor.

Folosiți o lingură
Spargeți ouăle la capătul mai mare și curățați puțin cu degetele. Trece o lingură sub coajă, astfel încât curba lingurii să urmeze curba oului. Rotiți oul și mutați lingura pentru a elibera coaja. Aceasta este o metodă grozavă dacă curățați doar câteva ouă.

Pentru cantități mari, puneți ouăle într-un recipient de plastic cu puțină apă și agitați ușor.
Scriitoarea gastronomică Alessandra Bulow curăță peste 60 de ouă în fiecare primăvară pentru sărbătoarea de Paște și a învățat metoda dintr-un joc japonez.

Iată trucul ei despre cum să curățați ouăle fierte tari în loturi mari: puneți cinci ouă fierte tari, bine răcite, într-un recipient mic de plastic cu puțină apă rece, acoperiți cu capac și apoi agitați ușor până când cojile se rup și se desprind. Aproape întotdeauna vei avea ouă perfect decojite. Repetați cu ouăle rămase. Această metodă funcționează cel mai bine atunci când ouăle sunt bine răcite și gătite folosind toate sfaturile de mai sus.