Cum să evitaţi disputele la job sau acasă

Din cauza stresului cotidian suntem adesea prea ţâfnoşi şi nu gestionam cum trebuie disputele acasă sau la muncă. Suntem irascibili, jignim şi suntem arţăgoşi – nu poate ieşi nimic bun din combinaţia asta. Iar după multe critici şi discuţii se strâng frustrări şi  furie şi sigur vei răbufni. Pentru a evita un deznodământ negativ, experţii vă recomandă cum să trataţi corect o discuţie în contradictoriu.

RomaniaTV.net
24 iun. 2012, 09:55
Cum să evitaţi disputele la job sau acasă

1. Cearta cu mama

Mama: „Credeam că vii acasă de sărbători.”

Tu: „Ei, asta e. Planurile se schimbă.”

Mama: „Sora ta abia aşteaptă să vină. Ţie de ce nu îţi mai place deloc acasă?”

Tu: „De ce mereu mă compari cu ea?”

Greşeala: Totul a îceput când mama, pe un ton acuzator, te-a comparat cu sora/fratele tău. Nu este un argument corect şi totul poate degenera de aici. E o tactica greşită tip „lovitura sub centură” care nu poate decât să dea startul unei discuţii.

Cum să corectăm: Mama ar trebui să îşi aleagă mai atent cuvintele şi toată rugămintea să sune mai pozitiv. Un exemplu” „ Mi-ar plăcea să te văd de sărbători.” Asta încurajează un răspuns mai liniştit care să denote recunoştinţă. Sau, fiica ar putea de la început să spună: „Îmi pare atât de rău mamă că nu mai vin, chiar îmi doream să fiu acolo”. Mai bine opreşti o ceartă înainte să înceapă.

 

2. Cearta cu un coleg

X: „Nu prea cred că ţi-ai terminat prezentarea pentru şedinţă, nu?”

Y: „Nu e gata încă.”

X: „Normal că nu.” (îşi verifică ceasul, îşi dă ochii peste cap şi pleacă)

Y: (Termină prezentarea dar nu îl anunţă pe X până la începerea sedinţei)

Citeşte continuarea pe Sfatulparintilor.ro.