Cum să faci cea mai bună varză murată. Iată ingredientul secret pe care trebuie să-l știe toate gospodinele

Ingredientul care se găsește în orice bucătărie și este extrem de ieftin, ajută la obținerea celei mai bune verze murate.

03 oct. 2022, 20:57
Cum să faci cea mai bună varză murată. Iată ingredientul secret pe care trebuie să-l știe toate gospodinele

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru ca varza murată să iasă perfectă. Acesta poate fi folosit și pentru alte murături. Bicarbonatul se folosește pentru spălarea borcanelor, fie se adaugă în apă.

Sunt mai multe ingrediente care pot fi folosite pentru obținerea murăturilor perfect. Printre acestea se numără hreanul, usturoiul, mărarul uscat, cimbru, boabe de muștar, frunze de vișin sau, așa cum spuneam, bicarbonatul de sodiu.

Bicarbonatul poate fi folosit în godpodărie pentru mai multe lucruri. Cu acesta se pot curăța suprafețe, oale, chiuveta, frigiderul, gresia, faianța, elimină pesticidele din legume și fructe, înlocuiește praful de copt, stinge focul provocat de ulei, albelte rufe și poate fi un odorizant bun pentru camere.

Citește și: MURATURILE ASORTATE: Care e ingredientul secret folosit de Prinţesa Polonic în cele mai delicioase murături din 2022

Rețetă de varză murată cu bicarbonat de sodiu

Cea mai bună varză pentru murat este cea cu frunzele subțiri și fine. Frunzele trebuie să fie cât se poate de frumoase și să nu prezinte semnele unor boli sau ale unor insecte dăunătoare.

Pentru a pune varza la murat mai ai nevoie și de sare grunjoasă neiodată, o crenguță de busuioc și 2-3 tulpini de mărar. În butoi se mai pot pune și 1-2 bucăți de sfeclă roșie și un porumb uscat.

Înainte de toate, butoiul trebuie spălat și dezinfectat. Se face o soluție cu appă fierbinte și bicarbonat de sodiu. Se ăune un vârf de bicarbonat la un litru de apă. Se lasă amestecul să acționeze în butoi timp de două sau trei ore. După ce au trecut aceste ore, vasul se clătește cu apă călduță.

Citește și: Cum să păstrezi murăturile tari şi fără mucegai. Trucurile folosite de gospodine

Varza se curăță de primele frunze și de cotor. Sfecla se curăță și ea și se taie în patru. Pentru saramură se folosesc 30 de grame de sare pentru un litru de apă.

Pe fundul butoiului se pun sfecla și busuiocul, iar apoi verzele cu cotorul în sus. Se adaugă șio cozile de mărar și se pune saramura peste. Unele persoane mai pun câte o linguriță de sare și în cotoarele verzelor.

Se adaugă și bicarbonatul și varza este gata să stea la murat. bicarbonatul ajută ca varza să nu facă floare.

După două zile se scoate jumătate de saramură din butoi cu ajutorul unui furtun, iar apoi se toarnă la loc. Procesul trebuie repretat din două în două zile, timp de două săptămâni.