Cum să faci economie la energie. Soluţia găsită de profesorul Virgil Stoica: „Ajungem la 1 leu KWh, nu la 5 lei”

Profesorul Virgil Stoica de la Universitatea Politehnică din Timişoara a explicat cum putem face economie la energie.

13 sept. 2022, 10:34
Cum să faci economie la energie. Soluţia găsită de profesorul Virgil Stoica: „Ajungem la 1 leu KWh, nu la 5 lei”

Cum să faci economie la energie. Profesorul Virgil Stoica a găsit soluţia prin care românii ar putea economisi energie.

Cum să faci economie la energie. Virgil Stoica a găsit soluţia

Citeşte şi Virgil Popescu anunță ajutoare de stat de 1,5 miliarde de euro în explozia facturilor la energie

Cunoscutul profesor de la Universitatea Politehnică din Timişoara a explicat că o soluţie pentru a economisi energie este utilizarea motorului cu ardere internă. Acesta ar produce şi căldură şi curent electric.

„Un motor cu ardere internă ar putea să producă și curent, și ardere internă în același timp. Dacă recuperăm căldura și o folosim să ne încălzim, ne-ar ieși KWh la un leu, cu motorină și benzină cumpărată de la pompă.

Dacă producem doar curent electric cu aceste generatoare, ieșim la 5 lei KWh şi nu-s rentabile. Dacă folosim arderea internă să recuperăm căldura ajungem la 1 leu KWh.

Există soluții pe piață, dar nu suntem obișnuiți că nu știm ce ne așteaptă. Toată lumea e în derivă“, a declarat Virgil Stoica, potrivit DCNews.ro. 

Reamintim că Guvernul a decis să plafoneze prețurile la energie până la 31 august 2023. Pentru mulți consumatori casnici, facturile vor crește după ce Executivul a schimbat modul de calcul şi a scăzut plafonul până la care se acordă ajutor de la stat.

Noua OUG prevede că „pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022- 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;

b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare IMMuri, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);

d) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, al unităţilor de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi
completările ulterioare, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare,

e) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituțiile publice ,altele decât cele prevăzute la lit.d). Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);

f) pentru beneficiarii prevăzuți la lit. c) si e) care nu au istoric de consum in anul 2021, procentul de 85% se aplica la consumul realizat lunar”.

Citeşte şi EXCLUSIV Marcel Ciolacu, ironii despre raţionalizarea energiei: „Se face un precedent cu dușul în doi, după aceea o să fie în 3, în 4…”

Preţul la gaze naturale, plafonat până la 31 august 2022

OUG adoptată săptămâna trecută prevede că „pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;

b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.