Cum să folosești corect uleiul de gătit în bucătărie. Utilizat necorespunzător, poate provoca boli grave

Uleiul vegetal este unul dintre produsele alimentare cele mai solicitate în magazinele din România, cu atât mai mult în vremuri de panică socială. Consumat în exces și utilizat greșit în preparatele culinare, acesta poate avea un efect sever asupra sănătății. 

08 mai 2022, 08:00
Cum să folosești corect uleiul de gătit în bucătărie. Utilizat necorespunzător, poate provoca boli grave

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poate face un bucătar este utilizarea aceluiași tip de ulei pentru fiecare stil de gătit. Utilizarea uleiului greșit poate strica felul respectiv de mâncare. De exemplu, uleiul de măsline extra-virgin este recomandat pentru prăjirea ouălor și prepararea înghețatei.

Uleiul de nucă de cocos, folosit drept tratament pentru piele și păr, are efecte excelente și în bucătărie. Cu ajutorul acestuia se pot sota legumele și carnea la tigaie, în loc de unt. Uleiul de arahide se utilizează pentru gustul robust, perfect pentru prăjirea și gătitul mâncărurilor asiatice.

Uleiurile de palmier, porumb, canola și floarea-soarelui au gust neutru, ideale pentru prăjire, pentru prepararea cartofilor prăjiți, a puiului sau a ouălor. În plus, sunt accesibile la preț. Uleiul de avocado este folosit pentru prăjirea la temperaturi foarte înalte.

Uleiul din semințe de cânepă și cel din semințe de in, cu arome complexe și punct de fum scăzut, pot fi utilizate cu moderație în salate.

În general, pentru gătitul acasă, se recomandă utilizarea uleiului neutru, cel de floarea-soarelui.

 

Cele mai mari greșeli din bucătărie, în utilizarea uleiului pentru gătit

 

Printre alte greșeli frecvente din bucătărie cu privire la utilizarea uleiurilor se numără supraîncălzirea uleiurilor sănătoase. Uleiul de măsline și cel de cocos conțin compuși nutritivi care pot fi cu ușurință eliminați, dacă tigaia este lăsată prea mult pe foc.

De asemenea, utilizării unui ulei încălzit de mai multe ori trebuie evitată, pentru că vitaminele și substanțele nutritive din ulei vor fi distruse, iar substanțe nocive le vor înlocui. Aceste toxine cresc riscul dezvoltării unui cancer, în general rectal, de ficat și de plămâni. Mai mult, utilizarea repetată a uleiului influențează în mod negativ și gustul alimentelor.

În timpul prăjirii, temperatura trebuie să fie moderată, pentru ca alimentele să fie gătite în profunzime, iar uleiul să nu se ardă.