Cum să gătești sarmale care să ți se topească în gură. Cele opt secrete pentru cele mai gustoase sarmale

Pentru că vine sezonul iernii și sarmalele de Crăciun trebuie să iasă delicioase, urmărește cele opt sfaturi ale gospodinelor pentru a face o mâncare cu adevărat delicioasă pentru tine și familia ta.
Alina Costache
12 oct. 2024, 12:22
Cum să gătești sarmale care să ți se topească în gură. Cele opt secrete pentru cele mai gustoase sarmale

În cazul în care vrei să gătești sarmale, pentru că sunt foarte apreciate în sezonul rece, trebuie să știi aceste sfaturi. Poți să le urmărești chiar dacă ești un expert în arta sarmalelor sau chiar dacă nu știi deloc să le pregătești, deoarece cu siguranță îți vor prinde bine.

Cele opt sfaturi secrete ale gospodinelor pentru sarmale

În primul rând, este importantă carnea care este folosită pentru sarmale. Gospodinele spun că, pentru un gust deosebit, se poate folosi amestecul de carne tocată de vită și porc, însă în unele zone se folosește carne de oaie, pasăre sau chiar pește, în zona Dobrogei.

Totuși, cea mai cunoscută rețetă este cea cu carne de porc, însă se pot pregăti și sarmale de post, prin înlocuirea cărnii cu soia, legume tocate, cartofi, bucățele de pâine sau umplutură de ciuperci.

Citește și : Florin Ristei a recunoscut că are gusturi culinare… mai ciudate. N-o să crezi cu ce mănâncă ciorba de perișoare: „Mie îmi place”

În al doilea rând, compoziția este foarte importantă atunci când gătim sarmale. Pe lângă carne, se folosesc varza, orez și verdeață, iar mixtura este învelită în foi de varză sau în viță de vie. Pentru a obține cele mai bune sarmale se pot adăuga cartofi rași storși de zeamă și maximum două felii de pâine uscată, înmuiată în apă și stoarsă. De asemenea, trebuie folosite condimente precum mărar, piper sau chiar scorțișoară.

În al treilea rând, compoziția trebuie legată cu ou, care poate fi bătut puțin înainte pentru ca albușul să nu rămână întreg. Acesta va lega carnea, orezul, legumele și ceapa.

În al patrulea rând, nu trebuie adăugat foarte mult orez și ceapă, deoarece gustul final poate deveni predominant de ceapă. Cel mai indicat este să se pună o ceșcuță de orez și două-trei cepe de mărimi medii la un kilogram de carne. Ceapa trebuie pusă la prăjit în ulei până devine transparentă și în acel moment trebuie adăugată apă care să fiarbă puțin.

Citește și : Rețetă papanași. Ce să pui în aluat ca să-ți iasă mai gustoși

Apoi, se adaugă orezul care nu trebuie să fiarbă alături de ceapă, deoarece fierbe cel mai bine cu carnea, pentru a-și lua aroma de la aceasta.

În al cincilea rând, frunzele de varză sau viță de vie trebuie să fie alese astfel încât să nu fie bătrâne și să fie fierte în borș sau în apa în care s-a adăugat puțin oțet, fără a se transforma soluția de fierbere într-una acră. În cazul în care folosiți foi de viță puse la sare sau frunze de varză murată, ar fi indicat să fie puse la desărat în apă călduță, până când gustul sărat dispare aproape complet.

În al șaselea rând, după ce toate aceste lucruri sunt făcute, sarmalele trebuie puse la fiert, fie în vase de ceramică, fie la cuptor, foc, sau vase metalice. Pentru ca sarmalele de la fund să nu se lipească de fundul vasului ar trebui ca această suprafață să fie acoperită. Astfel, se pot așeza în fundul vasului bucăți mari dintr-o farfurie stricată, bucăți de varză etc. Printre ele se poate pune șorici, jambon, bucăți de șuncă afumată, ciolan de porc afumat, cimbru, caltaboș sau frunze de varză. Aceste tipuri de carne se pot adăuga și în compoziția sarmalelor, mărunțite, încât gustul final să fie cât mai bun.

În al șaptelea rând, ca sarmalele să nu iasă prea moi, apa pusă la fiert nu trebuie să fie prea multă. Înainte de a pune vasul la fiert, puneți atâta apă încât nivelul ei abia să se vadă când vă uitați în cratiță. Apoi, se verifică nivalul apei și se adaugă la nevoie.

În al optulea rând, după ce sarmalele sunt gata, trebuie să aveți grijă și la modul de servire. Acestea trebuie să fie „însoțite” de mămăligă delicioasă și smântână, și chiar de iaurt în unele zone ale țării.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări