Cum să îţi construieşti o casă REZISTENTĂ LA CUTREMUR

Inca de la inceputul anului si pana acum, Romania a avut parte de 3 cutremure destul de mari cu magnitudini peste 4,6 grade pe scara Richter. Si cum in Romania exista zone importante cu activitate seismica intensa, tot mai multe dintre persoanele care isi construiesc locuinte noi isi doresc ca acestea sa fie cat mai sigure. Iata cateva sfaturi pentru ridicarea unei locuinte in care sa te simti in siguranta, indiferent de magnitudinea cutremurelor care vor avea loc. 

07 apr. 2015, 08:30
Cum să îţi construieşti o casă REZISTENTĂ LA CUTREMUR

Specialistii spun ca este imposibil sa concepi o cladire 100% sigura in caz de cutremur, insa cu cat forma acesteia este mai aerodinamica, sansele ca locuitorii sa fie raniti sunt reduse, scrie casa.acasa.ro. Tine cont si de faptul ca formele conventionale sunt mult mai stabile decat cele futuriste.

Niveleaza terenul

Fundatia unei case este cea care ii sustine intreaga greutate. De aceea, este important ca terenul pe care aceasta este ridicata sa fie cat mai bine nivelat si cat mai stabil.

Citeşte şi Vrei casa ta pe pământ fără costuri inutile? Sfaturi practice ca să obţii cel mai bun proiect de la arhitect

Foloseste materiale rezistente

Conform marilor constructori, se pare ca betonul si fibra de sticla sunt unele dintre cele mai durabile si rezistente materiale de constructii.

Consulta-te cu un arhitect

Proiectul casei tale trebuie sa fie foarte stabil. Acest lucru inseamna ca centrul de greutate al locuintei trebuie sa fie unul fix. Pentru a fi sigur ca vei respecta aceasta regula, cere ajutorul unui arhitect pentru verificare.

Evita grinzile sau construieste unele sigure

Grinzile cu articulatii si cele dispuse in consola nu ar trebui sa depaseasca 1 – 1.3 m in lungime. Chiar si asa, o casa fara astfel de grinzi este mult mai sigura.

Renunta la coloane

Coloanele pot arata elegant, dar sunt predispuse colapsului in cazul unui cutremur. Daca totusi nu vrei sa renunti la acest artificiu de design, asigura-te ca distanta dintre ele este cat mai mica.

Citeşte şi S-a aprobat planul de consolidare a clădirilor cu BULINĂ ROŞIE. Vezi unde se vor face aceste lucrări în 2015

Securizeaza reteaua electrica

Planul de electrificare a casei este foarte important pentru siguranta ta. Cel mai indicat ar fi sa folosesti un comutator principal si intrerupatoare in circuit, acestea sunt mult mai sigure si mai trainice.

Amplasarea rezervoarelor de apa

Rezervoarele de apa sunt foarte grele si pot influenta stabilitatea unei cladiri. Foloseste mai multe astfel de recipiente si amplaseaza-le in diferite zone ale casei, astfel incat acestea sa nu aiba nici un impact asupra centrului de greutate.


loading...