De câți bani ai nevoie ca să-ți costruiești o casă în 2025. Încă de la începutul anului, materialele de construcție s-au scumpit cu 25%, iar odată cu majorarea TVA-ului de la 1 august prețurile acestora vor exploda.
Directorul unei companii care se ocupă de comercializare matrialele de construcții a dezvăluit cu cât au crescut prețurile față de anul trecut.
”Pentru sistemul de învelitoare, prețul în 2025 a suferit modificări de 2%, comparativ cu 2024, iar sistemul de termoizolatie (polistiren, adeziv, vată bazaltică, plasă din fibră de sticlă, dibluri de fixare, colțare etc) a cunoscut creșteri între 5-8% în 2024, în timp ce în 2025 până în luna iunie, unele din aceste materiale au cunoscut reduceri de 2-3%, iar altele creșteri de până la 5%. În zona amenajărilor interioare, prețurile au suferit, doar la anumiți producători, creșteri de până la 5%.
Creșterea TVA va impacta cu siguranță vânzările, dar sperăm ca producătorii să imprime o politică de prețuri cumpătată deoarece deja există o contracție a cererii motivată inițial de perioada alegerilor din primăvară și acum continuată de măsurile de austeritate prezentate de guvernații noștri”, a explicat Dragoș Vlagali, directorul companiei de comercializare a materialelor de construcții, potrivit „Adevărul”.
Acesta a mai sus că și prețurile materialelor grele au crescut cu 4-8% în primele luni ale anului. De exemplu, cărămida este mai scumpă cu 5% față de anul trecut, lemnul cu 6-8%, oțelul este mai scump cu 25% anul acesta, iar cimentul costă mai mult cu 15,8%.
Potrivit specialiștilor, o casă cu o amprentă la sol de 70 mp, beci și mansardă ar ajunge la aproximativ 130.000 de euro.
”Interesul românilor pentru construirea caselor de la zero, în regim propriu, a crescut semnificativ în ultimii ani. Tot mai mulți aleg să renunțe la locuințele de apartament în favoarea unor case personalizate, construite etapizat, în funcție de buget și preferințe. Motivele sunt multiple: dorința de spațiu, independență, costuri mai bine controlate și posibilitatea de a folosi materiale și soluții eficiente energetic. Această tendință reflectă o schimbare de mentalitate și o orientare tot mai clară spre investiții pe termen lung în confortul propriu.
De asemenea, tot mai mulți români își construiesc casele de la zero cu scopul clar de a le face eficiente energetic și chiar independente de rețelele clasice. Integrează încă din faza de proiect panouri fotovoltaice, pompe de căldură, sisteme de ventilație cu recuperare de căldură și izolații performante, pentru a reduce drastic consumul și a crește confortul. Tendința este alimentată atât de creșterea prețurilor la utilități, cât și de dorința de autonomie și sustenabilitate. Astfel, casa devine nu doar un spațiu de locuit, ci o investiție inteligentă pe termen lung”, a declarat Sorin Lăpădatu, CEO și fondator al unei companii de contrucții.
Potrivit specialistului, pentru proiectarea și obținerea autorizațiilor unei case de 70mp, beci și mansardă este nevoie de 9.800 de euro. Săpătura și fundația costă 1.680 de euro. Aici este inclus atât fierul beton cât și hdroizolația pentru beci. Zidăria, stâlpii și planșeul peste parter variază ca preț în funcție de materialele folosite, ajungând la un cost total de 16.660 de euro.
Potrivit specialistului consultat de jurnaliștii de la Adevărul, cheltuielile pentru construcția mansardei, inclusiv zidăria pereților, șarpanta și învelitoarea, dar și izolația și jgheaburile ar costa undeva la 17.500 de euro.
Nici tâmplăria nu este deloc ieftină, Ușile și ferestrele costă undeva între 5.600 și 8.400 de euro. Pentru instalația electrică, sanitară și termică trebuie să ai un buget de aproximativ 16.000 de euro.
Și finisajele interioare te costă tot în jur de 16.000 de euro. Pentru finisajele exterioare și termoizolație trebuie să ai pregătit în jur de 10.000 de euro.
Astfel, cu tot cu materiale și manoperă, plus proiectarea și autorizațiile necesare, costurile pot ajunge la 105.000 – 126.000 de euro: