Cum să măreşti durata de viaţă a laptopului tău

Laptopul este un dispozitiv care se găseşte în sute de mii de case din România. Dar cum să îi prelungim durata de viaţă mai ales pe timp de criză?
Laurenţiu Matache
20 apr. 2012, 05:16
Cum să măreşti durata de viaţă a laptopului tău

Odată cu avansul tehnologic şi nevoia tot mai crescută de mobilitate, laptopul a devenit la fel de important ca telefonul – absolut indispensabil, iar numai gândul de a-l schimba ne poate neliniști.

Gabriel Pereş, sales director al Flanco, a prezentat pentru RTV.NET câteva sfaturi generale și câteva idei specifice pentru a prelungi durata de viaţă a bateriei, una dintre cele mai importante componente a notebook-ului:

  • Curățaţi zonele importante. Este recomandat ca zonele de aerisire să fie protejate de praf, ceea ce presupune curăţarea spaţiilor respective cu ajutorul unei lavete umede. Însă, o dată pe an, este indicat să apelaţi la un serviciu profesional de curăţare a  laptopului.
  • Evitaţi mișcările bruște. Mai exact, nu forțaţi porturile USB, nu trageţi firul din priză de departe, nu îl apucaţi de ecran pentru a-l muta.
  • Folosiţi o geantă specială. Gențile speciale pentru laptop pot fi extrem de utile pentru protejarea acestuia de lovituri, dar pot fi și foarte chic sau profi în funcție de fiecare zi.    

Cum să protejezi bateria unui laptop

Durata de viață a unui laptop are în mare măsură de a face cu durata de viață a bateriei. În general, producătorii de laptopuri aleg bateriile de Li-Ion, așa încât este necesar să știm care sunt cele mai mari pericole pentru acestea și să le ferim de expunerea la acestea.

Număr limitat de cicluri încărcare/descărcare

Bateriile Li-Ion asigură între 300 și 500 de cicluri complete de încărcare/descărcare, timp în care autonomia bateriei scade constant, până la mai puțin de 50% din capacitatea originală a bateriei. Pentru a prelungi cât mai mult viața bateriei până la ajungerea la capătul ciclului de viață util, trebuie să evităm încărcarea completă a bateriei și apoi lăsarea acesteia să se descarce complet. Acesta este considerat un ciclu încărcare/descărcare și scurtează durata de viață a bateriei.

SFAT: Pentru a fi siguri că laptopul ne afișează corect autonomia bateriei este bine ca o dată la 50 de încărcări să lăsăm bacteria să se descarce complet.

Verificați data de fabricație a bateriei

Data fabricaţiei bateriei este inscripționată pe aceasta și este bine să verificăm specific acest detaliu, deoarece bateriile Li-Ion sunt perisabile. Perisabilitatea bateriilor este un fenomen natural, cauzat de oxidarea în timp a elementelor din componență.

Temperatura de depozitare și utilizare

Viteza cu care „îmbătrâneşte” o baterie Li-Ion este influențată și de temperatura la care este depozitat și utilizat laptopul. Temperatura maximă recomandată este 25 de grade Celsius. Dacă utilizatorul foloseşte laptopul în mod constant peste această temperatură, durata de viață a bateriei scade de la 2-3 ani la câteva luni. În schimb, temperaturile joase se dovedesc benefice, așa încât nu vă sfiiți să folosiți laptopul la 0 grade Celsius. Cu toate acestea, încercaţi să nu utilizaţi laptopul  sub această temperatură, deoarece funcţionarea bateriilor Li-Ion este afectată de temperaturile extreme. Folosirea unui cooler este o soluție extrem de utilă în protejarea bateriei și prelungirea duratei de viață a laptopului.

SFAT: Dacă știți că nu veți utiliza laptopul pentru o perioadă mai lungă de timp, depozitați-l cu bateria parțial încărcată într-o temperatură ambientală redusă.

Pe lângă protejarea bateriei,  trebuie să mai luăm în calcul și că durata de viaţă a unui laptop se încheie o dată cu schimbarea scopului de utilizare a acestuia. Spre exemplu, un notebook achiziţionat pentru utilizare de bază – navigare pe internet şi editare text, va deveni greu de folosit dacă dorim rularea de aplicaţii complexe, jocuri sau filme care necesită existenţa unei soluţii grafice mai bune.

Așadar, pentru rezultate optime, este de preferat să alegem o configurație cu un nivel superior decât ceea ce ne gândim că am putea avea nevoie în mod curent. Pe o piață a tehnologiei în continuu avans, cea mai bună soluție rămâne, însă, upgrade-ul. În consecință, permiteți laptopului dvs să fie upgradat în funcție de necesitățile ulterioare.   

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Zi tristă în lumea sportului. Cel mai mare jucător s-a stins: A lăsat o amprentă pozitivă...
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Secretele ascunse din restaurantele McDonald’s. Află cum se prepară, de fapt, mâncarea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Cine este românul care a lucrat la mormântul Papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore. Acesta este singurul străin din echipă
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump Jr. sosește luni la București. Este a treia oprire în turneul din Europa de Est
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre