Potrivit consilierilor maritali Don Desroches si Dana Greco exista lucruri pe care daca cuplurile le-ar fi facut n-ar mai fi ajuns in fata unui consilier marital intr-un ultim efort de a ramane impreuna. „Partea neplacuta a meseriei noastre este legata de faptul ca noi putem vedea unde au gresit cuplurile in timpul mariajelor lor. Daca ar fi recunoscut semnele si s-ar fi straduit mai mult pentru salvarea casniciei s-ar fi gasit intr-o situatie mult mai buna decat sa se afle in fata noastra”, sustin la unison cei doi consilieri.
Odata ce doua persoane se casatoresc se lasa prinsi in treburile gospodaresti si in sarcinile de zi cu zi si nu mai au timp unul pentru celalalt. Relatia se rupe pentru ca orice altceva devine o prioritate, nu mai casnicia lor nu.
Ce poti face: Pune intrebari personale
Alcatuieste o lista de intrebari pe care sa vi le puneti (cel putin o data pe saptamana ori macar una pe zi). Discutati lucruri personale, ca de exemplu cel mai jenant moment din viata partenerului/ei, o aminitire din perioada copilariei etc. Pune intrebari pentru a afla cat mai multe lucruri despre persoana alaturi de care ai ales sa-ti petreci viata. Procedand astfel, relatia voastra va avea doar de castigat pentru ca voi veti fi din ce in ce mai apropiati. Aminteste-ti: fiecare dintre voi puteti afla intotdeauna ceva nou despre celalalt.
Cand oamenii se casatoresc – ori doar se muta impreuna – una dintre persoane stabileste asteptari imediate legate de celalalt care, de cele mai multe, nu i s-au adus la cunostiinta, iar atunci cand afla despre ele nu este de acord ceea ce va duce la o racire in cadrul relatiei de cuplu.
Ce poti face: Prefa-te ca nu te afli intr-o relatie cu persoana respectiva
Un lucru simplu si de-a dreptul surprinzator este sa schimbi aceste asteptari pe care le ai de la jumatatea ta, pretinzand ca nu sunteti impreuna. „Uneori, doar spunandu-le oamenilor sa-si imagineze numai ca nu sunt casatoriti (ori nu formeaza un cuplu) si neavand asteptari pentru celalalt se va reduce stresul care exista in relatie si imediat lucrurile se vor imbunatati. Asteptarile ar trebui negociate nu asumate”, sustin Desroches si Greco.
Adica, in cazul in care fiecare dintre membrii cuplului are nevoi legitime pe care celalalt trebuie sa le implineasca, trebuie sa vorbeasca despre aceste asteptari cu jumatatea sa. Discutia nu ar trebui sa fie generala, ca de exemplu, „Am nevoie sa ma ajuti cu finantele familiei” – ci, specifica, adica trebuie sa verifice cheltuielile zilnice, saptamanale, lunare, ori sa bugeteze veniturile familiei etc. Adica spune exact ce vrei.
Presupunerile sau omisiunile cresc riscurile de aparitie a neintelegerilor. „Discutiile clare si explicite sunt cheile unei relatii reusite de cuplu si nu lasa frustrarea sa te faca sa spui, ”, au subliniat Desroches si Greco.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.