Cum să scapi de plata penalităţilor la facturile restante. Sfaturile unui jurist

Dacă nu ai avut bani să plăteşti o factură sau ai uitat să plăteşti şi te-ai trezit cu penalităţi, nu te grăbi să o plăteşti. Avocatul Alexandru Sima spune că o asemenea penalitate este abuzivă și nu poate produce efecte, întrucât încalcă legislația protecției consumatorului.

02 iun. 2022, 17:30
Cum să scapi de plata penalităţilor la facturile restante. Sfaturile unui jurist

Cum să scapi de plata penalităţilor la facturile restante. Un avocat susţine că astfel de penalităţi sunt ilegale.

„În cazul nefericit în care ați înregistrat o întârziere la plata facturilor de TV, internet sau telefonie vi s-au solicitat probabil de către operator și penalități de întârziere. De obicei acestea se învârt în jurul valorii de 0,5% din contravaloarea facturii pe fiecare zi de întârziere.

Instanțele au stabilit însă în practica lor că o asemenea penalitate, deși prevăzută în contract și acceptată implicit de către consumator, este abuzivă și nu poate produce efecte, întrucât încalcă legislația protecției consumatorului, Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive.

Citeşte şi: Cât costă să te debranşezi de la Termoenergetica. Documentele de care ai nevoie

Prin aplicarea unei astfel de clauze, sumele datorate cu titlu de penalități de întârziere ar putea ajunge să depășească contravaloarea facturii, constituind o despăgubire nejustificat de mare pe care consumatorul trebuie să i-o plătească operatorului”, a declarat avocatul Alexandru Sima, citat de dcbusiness.ro.

Citeşte şi: Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care vor primi 15.000 de euro

În cazul în care vă aflaţi într-o astfel de situaţie, avocatul sfătuieşte chemarea în judecată a operatorului.

„Dacă vă aflați într-o astfel de situație, un prim pas este înregistrarea unei reclamații către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și informarea operatorului despre aceasta. De multe ori operatorii renunță la penalități după o astfel de sesizare de teama amenzilor pe care ANPC le poate aplica. Dacă însă acest demers nu are succes, singura opțiune care vă mai rămâne este chemarea în judecată a operatorului. Deși sumele datorate cu titlu de penalități de întârziere sunt adesea mici și poate părea că nu justifică o acțiune în instanță și cheltuielile pe care aceasta le implică, trebuie să știți că beneficiați de o procedură simplificată și de scurtă durată, iar în eventualitatea foarte probabilă a unui succes, operatorul va achita cheltuielile pe care consumatorul le-a făcut cu procesul”, a mai spus avocatul.