Cum să spui NU la locul de muncă

Este greu să-ţi păstrezi locul de muncă în condiţiile economice actuale, iar mulţi dintre şefi profită de acest lucru şi te încarcă cu sarcini. Simţi cum ţi se adună noi şi noi lucruri de făcut, iar când pleci înspre locul de muncă deja te gândeşti ce alte sarcini vei mai avea de rezolvat în plus şi astăzi. Ţi se pare totuşi că faci prea multe la locul de muncă, însă nici nu ştii cum să refuzi.

RomaniaTV.net
24 mai 2012, 06:53
Cum să spui NU la locul de muncă

Psihologii avertizează că dacă spui”da” la toate proiectele care ţi se propun, îţi va strica şi reputaţia şi cariera. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îţi schimbi optica şi să te ajute să spui şi nu la locul de muncă.

Cere timp pentru a analiza propunerea. Nu accepta imediat ce ţi se dă o sarcină. Cere timp pentru a te gândi, perioadă în care analizează cât îţi va lua să duci până la capăt la maximă calitate respectivul proiect.

Oferă o alternativă. Dacă ai hotărât să spui nu, oferă-te să recomanzi o altă persoană. Întreabă, de asemenea, dacă poţi ajuta pe parcurs, în limita timpului disponibil sau dacă poţi lucra la proiect după ce termini celelalte sarcini.

Stabileşte priorităţile. Când ţi se dă o sarcină, spune-i superiorului că trebuie să finalizezi proiectul X la data Y şi întreabă-l cât timp îţi acordă pentru a rezolva următoarea sarcină. Explicaţiile trebuie să fie cât de simple se poate.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro