Cum să te înţelegi bine cu socrii. Sfaturile părintelui Vasile Ioana pentru o relaţie armonioasă

Părintele Vasile Ioana a vorbit despre armonia în familie şi despre cum poate fi ea obţinută şi păstrată. Duhovnicul face referire mai cu seamă la relaţia cu socrii, o relaţie care, în foarte multe familii, este tensionată.

23 oct. 2022, 19:35
Cum să te înţelegi bine cu socrii. Sfaturile părintelui Vasile Ioana pentru o relaţie armonioasă

Părintele Vasile Ioana spune că nu putem controla de cine se poate îndrăgosti copilul nostru și că se întâmplă des ca aleasa sau alesul să nu ne fie pe plac.

În primul rând, trebuie să ai maturitatea să spui: Eu am crescut copilul ăsta, am pus în el niște valori, iar el alege după criteriile lui. Din momentul în care alege, eu îi respect alegerea”, a spus părintele în emisiunea „Vorbește lumea”, de la PRO TV.

De ce mamele de băieţi au, în general, relaţii mai dificile cu nurorile decât mamele de fete cu ginerii

Preotul explică, apoi, motivul pentru care mamele de băieţi dezvoltă o relaţie mai dificilă cu nurorile decât mamele de fete cu ginerii. Preotul este de părere că mamele revarsă mult prea multă iubire asupra băieţilor făcându-i, astfel, dependenţi de ele.

Mamele de băieți cresc băieții cu multă iubire. Când băieții sunt cârlani, 13-14 ani, mamele au multă iubire, pentru că soții lor nu le mai recuceresc, iar iubirea pe care mamele o depozitează, o revarsă în băieți. Și nu e bine.

Iubirea asta trebuie oferită cu măsură. De ce: pentru că se creează o dependență. O dependență între mamă și băiat. Băiatul când crește, dacă rămâne dependent, avem o mare problemă, pentru că el va depinde de opiniile mamei. Scrie în Biblie „va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa””, a mai arătat părintele.

Citeste si Părintele Vasile Ioana, abordare inedită a păcatelor beţiei şi desfrânării: „Nu e păcat să bei, păcat e să te-mbeţi”/”Ai o nevoie fizică, o abţii şi o topeşti în patul conjugal”

Cum să te înţelegi bine cu socrii

Părintele spune că cel mai important lucru pentru ca relaţia dintre socrii şi gineri sau nurori să funcţioneze este ca aceştia dn urmă să le arate respect socrilor.

Ne-am îndrăgostit. Primul lucru, tu ca tânăr/tânără, ca să ai o relație bună cu soacra și cu socrul, este ca tu să ai recunoștință față de acești părinți ai iubitului sau iubitei, pentru că ți-au adus în viață persoana iubită. Tu ai o datorie morală minimă față de acești părinți, care au făcut gestul de a-l crește pe copil. Recunoștință pentru strădanie și efort. 

Să ai capacitatea să mergi la soacra ta și să-i spui: dragă mamă, (Bine ar fi să poți să-i spui mamă, îi înmoi inima) îți mulțumesc  pentru efortul de a o crește pe soția mea. Mi-ai dat o fată minunată. Și, atenție, identifică o calitate și mulțumește, de exemplu: Ai crescut o fată care are răbdare cu mine. Ai pus în ea o virtute. Îți mulțumesc. 

Și ai creat o emoție în inima mamei, și se bucură mama soacră. Mulțumirea înseamnă smerenie. Recunoștința aduce bucurie”, subliniază părintele.

Citeste si Părintele Vasile Ioana dezvăluie secretul căsniciei fericite: „Am 26 de ani de căsnicie, dar mă gândesc şi azi cum să o cuceresc pe nevastă-mea. Aici greşim noi, bărbaţii”

Preotul Vasile Ioana le recomandă părinţilor să încerce să nu intervină în relaţiile copiilor cu partenerii de viaţă. De asemenea, duhovnicul atrage atenţia asupra faptului că, în general, noi „nu iubim corect”.

Ca socru sau soacră, nu ai voi să iei decizii în noul cuplu. Dai un sfat dacă și se cere. Tu nu ai ce să cauți în noul cuplu […] Soacra și nora sunt două femei care iubesc același bărbat. Mama iubește prin dragoste și sânge, soția iubește prin dragoste simțită. Este un joc de putere foarte puternic aici.

Dacă îl iubești pe soțul tău, îl lași să se vadă cu un verișor, știi că face parte din familie și îi accepți și pe soacră și pe socru, îi accepți pe ai lui. Noi îi iubim foarte mult pe ai noștri și avem sentimente neplăcute față de ai celuilalt. Nu iubim corect”, a subliniat părintele.