Cum să-ţi alegi o parolă sigură pe care niciun hacker să nu o poată sparge

De la un an la altul, aveţi tot mai multe conturi pe Internet. Însă mulţi nu dau mare atenţie parolelor şi devin astfel vulnerabili atacurilor online. Experţii IT vă prezintă formula ideală a unei parole, cu care nu veţi da greş.

10 feb. 2017, 13:13
Cum să-ţi alegi o parolă sigură pe care niciun hacker să nu o poată sparge

Elementul-cheie de siguranţă al unui cont pe Internet este parola, însă mulţi utilizatori nu-i dau atenţie. Experţii avertizează că o parolă uşoară este, în acelaşi timp, extrem de vulnerabilă în cazul unui atac cibernetic. Ei au şi soluţia, formula unei parole care poate fi uşor de reţinut şi, în acelaşi timp, dă bătăi de cap unui hacker.

Parole pe care NU trebuie să le foloseşti

Deşi rolul parolei e extrem de important, mulţi aleg o formulă extrem de simplă, care poate fi uşor detectată de un hacker. În cazul Germaniei, de exemplu, 45% dintre utilizatorii de internet folosesc aceeaşi parolă pentru toate serviciil, 14% au o parolă formată doar din litere, la 60% folosesc o combinaţie foarte simplă litere-cifre, scrie observatortv.ro.

Experţii au şi o recomandare cu o listă de parole foarte comune, dar care nu ar trebui niciodată folosite:
– „123456” e parola cea mai folosită la nivel global, dar şi cea mai uşor de ghicit. Mai sunt şi variantele 12345678 sau 12345, la fel de populare.
– „qwerty” după modelul cele din cifre, şi parola cu primele litere de la tastatură e foarte populară, dar la fel de periculoasă, spun specialiştii
– adresa de email sau username-ul: mulţi internauţi obişnuiesc să pună parolă fix numele de mail sau de utilizator al contului
– prenume sau nume: o astfel de parolă e extrem de vulnerabilă
– data naşterii, adrese sau alte parole legate de informaţiile personale nu sunt recomandabile
– cuvinte comune, precum „salut”, „teiubesc”

Şi unele parole pe care le considerăm „complicate”, pot fi uşor de descoperit:

Parolele formate exclusiv din combinaţii de cifre sau litere pot cădea uşor pradă hackerilor. Experţii spun că, un program de decodare poate identifica până la 1500 de combinaţii în doar o secundă!

Fiecare cont are nevoie de propria parolă

Da, poate fi foarte deranjant, dar e recomandabil să folosiţi o parolă pentru fiecare cont. Poate e greu de reţinut, dar e cea mai recomandabilă cale pentru a reduce pagubele, în cazul în care unul dintre conturile dumneavoastră cada pradă hackerilor.

În plus, experţii spun că ar fi ideal ca parola să fie schimbată o dată la două săptămâni.

PAROLA IDEALĂ

O parolă sigură e complexă:

Potrivit experţilor, parola ideală trebuie să aibă cel puţin 10 caractere. Trebuie să fie o combinaţie de litere mari şi mici, numere şi simboluri (§ $ &?). Şi NU trebuie să conţină niciun cuvânt din dicţionar.

Recomandarea experţilor:

Construiţi o parolă complexă dintr-o combinaţie pe care v-o puteţi aminti uşor. Formulaţi, de exemplu, o frază şi folosiţi primele litere ale cuvintelor pentru a construi o parolă complexă. Dacă veţi construi fraza incluzând şi numele serviciului pe care v-aţi deschis contul, va fi şi mai uşor de reţinut.

EXEMPLU: puteţi folosi fraza „Aceasta e prima parolă sigură pentru contul meu de Facebook!”, din care aţi putea construi parola: Ae1apspcmdF!
Este o parolă sigură, care poate fi foarte uşor de reţinut.