Cum să-ți protejezi pomii fructiferi contra înghețului de primăvară. Metodele gospodarilor pentru protejarea grădinii

Înghețul târziu de primăvară afectează foarte multe gospodării, astfel că românii care stau la curte și sunt pasionați de pomicultură trebuie să știe cum să-și protejeze pomii fructiferi contra înghețului.
Alina Costache
29 mart. 2025, 09:33
Cum să-ți protejezi pomii fructiferi contra înghețului de primăvară. Metodele gospodarilor pentru protejarea grădinii
Cum să-ți protejezi pomii fructiferi contra înghețului de primăvară. Metodele gospodarilor pentru protejarea grădinii

Înghețul târziu de primăvară a devenit dușmanul principal al pomicultorilor profesioniști și amatori, dar și a gospodarilor. În ultimii ani, temperaturile ridicate din lunile de iarnă au slăbit rezistența la îngheț a pomilor fructiferi și au devansat cu până la câteva săptămâni perioada de înflorire, în special la cais, cireș și prun.

Cum să-ți protejezi pomii fructiferi contra înghețului de primăvară

În aceste condiții, apariția unor înghețuri relativ târzii, la finalul lunii martie și început de aprilie, poate să ducă la reducerea substanțială sau totală a viitoarei recolte de fructe.

Metodele de protejare a pomilor fructiferi contra înghețului pot fi mecanice sau fizice, cu ajutorul cărora se încearcă menținerea unor temperaturi peste limita de îngheț în livadă, la nivelul coroanei pomilor fructiferi, sau chimice, prin care se urmărește creșterea rezistenței mugurilor florali și elementelor fructifere.

Folosirea fumului, cea mai veche metodă

Incendierea unor resturi vegetale din livadă (crengi, frunze) sau baloți de paie, rămâne una dintre cele mai comune metode de combatere a înghețului de primăvară în livezi și vii.

În sistemul clasic, se utilizează, de cele mai multe ori, pentru producerea fumului, baloți de paie, plasați strategic între rânduri în plantație, pe direcția curenților de aer. Astfel, fumul realizează o perdea de protecție care să împiedice răcirea solului sau a pomilor, conform Ferma.

Citește și : Cum poți avea în grădină cei mai parfumați trandafiri. Trucul folosit de grădinarii pricepuți

Se recomandă folosirea de paie umede, rumeguș sau alte substanțe puternic fumigene, cu ardere lentă și care să producă un fum persistent, uniform distribuit pe întreaga suprafață a livezii. Pentru producerea fumului se pot folosi brichete realizate din clorură de amoniu, naftalină şi alte substanţe fumigene, precum şi „torţe fumigene” amplasate în livadă.

Curenți de aer cald sau ploaia artificială

Încălzirea aerului din livadă, precum și producerea acestui „vânt artificial” se poate realiza cu ajutorul unor ventilatoare cu palete de mari dimensiuni, care „amestecă” aerul rece de la suprafaţa solului cu aerul mai cald din straturile superioare. Încălzirea aerului de la nivelul coroanei pomilor se poate face cu ajutorul unor sobe speciale sau cu aeroterme electrice.

Citește și : Florile care schimbă total aspectul casei. Trebuie să le plantezi primăvara pentru a te bucura de parfumul și frumusețea lor

Printr-un sistem de irigare prin aspersiune se creează un strat de gheață protector care are rol protector, devine un strat izolator care împiedică înghețarea mugurilor și a florilor.

Folia de protecție

Realizarea unui strat de gheață protector cu ajutorul instalațiilor de aspersie este o metodă mai puțin utilizată în România, dar care poate fi eficientă în anumite condiții.

Protejarea pomilor și arbuștilor contra înghețului se poate realiza acoperirea cu folie microporoasă. Metoda se poate practica în cazul protecției individuale a pomilor de mici dimensiuni și este foarte costisitoare în cazul livezilor comerciale.

Ce să pui la rădăcina pomilor fructiferi pentru o recoltă bogată

Dacă vrei o recoltă bogată poți pune un lucru secret, recomandat de grădinarii din zona Bucovinei, care reușesc să aibă o recoltă de zeci de kilograme de fructe foarte ușor.

Este vorba despre mulci, care pot fi puși în jurul bazelor pomilor. În acest mod, este controlată apariția buruienilor și este asigurată umiditatea solului.

În cazul în care zona în care ai plantat pomii fructiferi este des vizată de vânturi puternice, poți pune țăruși în funcție de direcția vântului, care nu trebuie însă așezați prea aproape de trunchi, pentru a nu se deteriora.

Practic, la rădăcina pomilor fructiferi se pun îngrășăminte organice, atât primăvara, cât și toamna, dar trebuie și adăugat un strat de compost în jurul bazelor pomilor, care contribuie la sănătatea și fertilitatea solului.

Pentru protejarea pomilor de dăunători, după înflorire, sunt recomandate și benzile lipicioase pentru protecția copacilor. Acestea au un lipici special, care prinde dăunătorii.

DailyBusiness
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
Spynews
Iustin Petrescu, acuzat că ar fi agresiv și cu actuala iubită. Ar fi fost văzut în timp ce țipa la ea. Cum răspunde Hara
Bzi.ro
Loredana Groza a strălucit de ziua ei! Cum s-a îmbrăcat diva la 55 de ani! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
”Poate era în sevraj”. Ipoteză controversată despre moartea lui Cirpian Pian lansată de celebrul criminolog Liviu Chesnoiu
Capital.ro
Decizie pentru moneda națională. NU se va mai folosi din 1 ianuarie. Se înlocuiește cu Euro
Playtech.ro
Plajele din Grecia unde nu plătești șezlongul. Lista completă cu locuri unde vii doar cu prosopul
DailyBusiness
Bacalaureat 2025: A început proba la Limba română pentru peste 100.000 de elevi
Adevarul
Haos și manipulare în SUA. Ce dezvăluie un specialist româno-american în securitate despre violențele de peste ocean
wowbiz.ro
„Scoală-te tată, că nu mai pot...” Strigăte de jale la căpătâiul fiului lui Ionel Ganea, înainte ca micuțul să fie dus la groapă! Fostul fotbalist urlă de durere și nu se dezlipește de lângă sicriu
Spynews
Cum arată mormântul lui Raul WS, rapperul mort la 23 de ani. Tânărul a fost condus pe ultimul drum zilele trecute
Spynews
Sorin Copilul de Aur a răbufnit după dezvăluirile făcute de presupusa amantă: „Ce-ați vrea, să ne despărțim?”. Cum își împacă soția
Evz.ro
Compania aeriană care ia măsuri drastice împotriva perturbatorilor. Se poate ajunge la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Un nou cuplu în sportul românesc. Fotbalistul de la Steaua s-a cuplat cu rebela tenisului românesc
kanald.ro
Cutremur în România, în această seară! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Inmormântarea lui Ion Iliescu, subiect de scandal! Care este motivul principal și ce dorință ar avea fostul președinte
Playsport.ro
NASA a descoperit un zid de foc încins la 49.700 °C la capătul Sistemului Solar. Nimeni nu știa ce urmează
Capital.ro
Călin Georgescu NU renunță! Cutremur total în România: Ne așteptam, își construiește...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nicușor Dan, pus la zid pentru gestul devenit viral în România: „Păcat că la inundații n-a fost”
stirilekanald.ro
Paradisul chiriilor! Orașul din Europa unde chiria este doar 1 euro pe an
Noul guvern este gata. Care este lista finală a partidelor și cine vor fi miniștri. Anunțul lui Nicușor Dan
MediaFlux
Taxă pentru cei care stau la bloc. Se plătește la întreținere
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Partidul Tărteață: Noua „justiție socială” – partitura unui grup de revanșă după concedierile bugetare