În general, cultura de roșii este foarte senisibilă, existând posibilitatea ca aceasta să fie afectată de virusuri, micoze, bacterioze și alți dăunători. Așadar, este foarte important să tratăm aceste boli pe parcursul ciclului de cultură, iar puțini oameni știu că îngrășămintele regăsite pe piață pot fi înlocuite cu produse obișnuite, aflate chiar în bucătărie.
Primele semne ale manei roșiilor au început să apară deja pe frunzele și rodul acestei plante. Pentru a salva recolta, este nevoie să accelerăm coacerea ei. De obicei, se recomandă fertilizarea roșiilor cu potasiu și fosfor. Însă, există o metodă și mai simplă. Iată ingredientele de care avem nevoie: 1 litru de apă și 100 de grame de sare de bucătărie. Tot ce trebuie să facem apoi este să stropim plantele cu această soluție.
După această operațiune, frunzele se vor îngălbeni și vor cădea, creșterea plantelor va înceta, iar toate forțele lor se vor îndrepta spre coacerea fructelor. Pe lângă asta, pelicula subțire de sare, care se va forma pe roșii, le va ocroti de dezvoltarea ulterioară a manei.
Totuși, nu ne dorim să așteptăm să se întâmple o nenorocire, așa că putem stropi plantele cu infuzie proaspătă de usturoi. Pentru această soluție, avem n evoie de: 50 de g la o găleată de apă sau soluție de chefir refermentat – 1 litru la o găleată de apă.
Pe lângă roșii, și sfecla roșie riscă să se dezvolte rău, căci rădăcinile ei sunt puțin mai mari decât ridichile și nu sunt dulci. În acest caz, tot sarea este cea care ne ajută. Astfel, dizolvăm 30-50 de grame de sare într-o găleată de apă și fertilizăm plantele cu soluția obținută. Însă, aceasta trebuie realizată la începutul verii, după ce plantele dezvoltă opt frunze adulte.
Soluția salină nu se toarnă direct peste rădăcini, ci în șanțuri aflate la 10 cm de rădăcinoase.