Cum sărbătoreşte Turcia ieşirea din izolare. Vineri, la ora 11, vor fi sacrificate 1.003 animale în moschei

Turcia va redeschide luni cafenelele, restaurantele, parcurile şi alte locuri publice, care au fost închise din martie pentru a limita răspândirea noului coronavirus

28 mai 2020, 19:58
Cum sărbătoreşte Turcia ieşirea din izolare. Vineri, la ora 11, vor fi sacrificate 1.003 animale în moschei

Interdicţiile de intrare şi de ieşire valabile pentru 15 provincii şi oraşe, inclusiv capitala Ankara şi centrul financiar Istanbul, vor fi ridicate, a anunţat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Sălile de sport, piscinele, grădinile şi muzeele se vor redeschide şi ele, a mai spus Erdogan într-un discurs televizat către naţiune după o reuniune a cabinetului. Pe de altă parte, barurile în care se fumează narghilea şi cluburile de noapte vor rămâne închise.

Cei mai afectaţi de izolare au fost cei de 65 de ani şi peste şi cei de sub 20 de ani, vizaţi de interdicţii exprese de a nu-şi părăsi locuinţele. De altfel, Erdogan a spus că bătrânii şi cei sub 18 ani vor fi vizaţi în continuare de o serie de restricţii.

Rugăciunile din moschei, care au fost interzise de la 16 martie, se vor relua gradual vineri, începând cu rugăciunea de la prânz. La ora 11.00, 1.003 animale vor fi sacrificate în moschei, a declarat Ali Erbas, şeful Directoratului pentru afaceri religioase (Diyanet), pentru agenţia naţională de ştiri turcă Anadolu. Va fi un simbol al „recunoştinţei pentru că suntem din nou reuniţi după ce am fost despărţiţi de moscheile noastre„, a spus Erbas, precizând că toată carnea animalelor sacrificate va fi donată familiilor sărace.

Citeşte şi Statul Islamic susţine că pandemia este pedeapsa lui Dumnezeu pentru occidentali: „Ne bucurăm de modul în care sunteţi afectaţi”

Joi, unele trenuri intercity şi-au reluat serviciile după două luni de suspendare. Ministrul transportului şi al infrastructurii Adil Karaismailoglu a dat semnalul de plecare pentru primul tren de la Ankara la Istanbul. El a precizat că numai pasagerii cu permis de călătorie de la guvern şi un cod primit pe mobil printr-o aplicaţie de urmărire au putut urca în tren. Printre alte lucruri, aplicaţia, numită „Hayat Eve Sigar”, confirmă că pasagerul nu este bolnav de COVID-19 şi nici monitorizat. Turkish Airlines a anunţat la rândul său că îşi va relua zborurile interne de pe 4 iunie şi cele internaţionale de pe 10 iunie.

Erdogan a făcut referire în discursul său şi la recenta diminuare a numărului de cazuri confirmate şi de decese de COVID-19. Joi, ministrul sănătăţii a anunţat 30 de decese de COVID-19 în ultimele 24 de ore, ridicând bilanţul total la 4.461. Numărul de cazuri confirmate era joi de 1.182, iar bilanţul total de 160.979.