Statul Islamic susţine că pandemia este pedeapsa lui Dumnezeu pentru occidentali: „Ne bucurăm de modul în care sunteţi afectaţi”

Statul Islamic a declat că pandemia de COVID-19 este pedeapsa lui Dumnezeu pentru statele occidentale care au luptat împotriva sa.

RomaniaTV.net
28 mai 2020, 18:34
Statul Islamic susţine că pandemia este pedeapsa lui Dumnezeu pentru occidentali: „Ne bucurăm de modul în care sunteţi afectaţi”

Într-o înregistrare audio dată publicităţii joi, purtătorul de cuvânt al grupării, Abu Hamza al-Qurashi, a declarat că „cruciaţii voştri au fost loviţi de mâna lui Dumnezeu… după ce aţi luptat împotriva religiei sale şi a protectorilor ei. Ne bucurăm astăzi de modul în care sunteţi afectaţi de chinul lui Dumnezeu”, a adăugat el.

Autenticitatea înregistrării de 40 de minute nu a putut fi verificată. Ea a fost publicată de aripa media a grupării, al-Furqan, pe canalele grupării de pe platformele sociale. Purtătorul de cuvânt al SI a criticat şi închiderea unor moschei şi suspendarea Umrah, al doilea pelerinaj islamic ca importanţă după Hajj.

Citeşte şi: O femeie de 111 ani din Chile, cea mai vârstnică persoană care a supravieţuit COVID-19

Rugăciunile în moschei au fost suspendate în multe ţări timp de circa două luni, în cadrul măsurilor de izolare care vizau limitarea răspândirii noului coronavirus. Purtătorul de cuvânt a trimis şi un mesaj către noul lider al grupării, ales anul trecut după uciderea lui Abu Bakr al-Baghdadi.

„Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi binecuvântează lupta de uzură”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că noul lider al SI le-a cerut susţinătorilor să crească numărul de atacuri, să se răzbune şi să-i salveze pe cei care sunt încarceraţi.

În 2014, gruparea a cucerit mari teritorii din Irak şi Siria şi a proclamat în acestea un califat. Gruparea a pierdut teritoriul din Irak în 2017 şi ultimul bastion din Siria doi ani mai târziu, după o campanie susţinută de coaliţia internaţională condusă de SUA. Cu toate acestea, agenţii SI continuă să comită atacuri şi răpiri, vizând membri ai forţelor de securitate şi civili în ambele ţări.