Cum se calculează factura la energie. De ce se ajunge la sume uriaşe

În urma creșterii prețurilor la gaze și a energieiei electrice, autoritățile au încercat să explice cum reducem consumul, cum economisim, dar și cum se aplică tarifele, însă puțini sunt cei ce au înțeles aceste lucruri.

04 oct. 2022, 17:41
Cum se calculează factura la energie. De ce se ajunge la sume uriaşe

În urma crizei energetice, mulți români sunt confuzi în privința situației de pe piața energiei și cum afectează asta facturile lor. În urma unui sondaj de opinie „Ați înțeles cum se vor calcula facturile la energie?” făcut de DCBusiness în rândul cititorilor, a reieșit că majoritatea cetățenilor nu înțeleg situația.

Din cele 1684 de persoane care au răspuns la sondaj, 594 au răspuns că nu au înțeles „absolut deloc” cum se calculează factura la energie, 545 au răspuns „nu prea”, 364 au zis că „da”, iar restul de 211 au spus că nu îi interesează subiectul.

Directorul general Enel, Marius Chrirac, a explicat de ce unii clienți au fost înștiințați că vor plăti sume uriașe.

Citește și: Lovitură pentru români înaintea sezonului rece. Ce se va întâmpla cu facturile pentru luna septembrie

„Într-adevăr, în ultima perioadă am avut mai multe facturi expuse în spaţiul public. Ceea ce vreau să vă asigur este că am interacţionat cu clienţii, am verificat facturile respective, le-am explicat clienţilor de unde vine această creştere şi cred că explicaţiile noastre au fost înţelese. Într-adevăr, pe parcursul ultimului an au fost câteva modificări succesive ale legislaţiei.

Am avut o primă schemă de subvenţionare până la sfârşitul lunii martie, în care toţi clienţii casnici au beneficiat de plafonare. Ulterior, de la data de 1 aprilie legislaţia s-a schimbat, în sensul în care o categorie relevantă de clienţi şi anume cei care au consumat în anul 2021. Aşa s-a făcut încadrarea, conform reglementării.

Clienţii ce au consumat peste 300 kwh/lună au intrat pe o categorie specială, fiind facturaţi după o formulă legată de costul mediu de achiziţie al furnizorului de energie. Acest lucru a condus pentru această categorie de clienţi ce nu beneficiază de plafonare, la o creştere semnificativă a nivelului facturii.

Începând cu data de 1 septembrie, o altă schimbare va fi aplicabilă, inclusiv unei categorii mai mici de consum. Începând cu data de 1 septembrie este important să ştim că toţi clienţii ce au un consum de peste 255 kwh/lună vor plăti un preţ ce va fi bazat pe costul mediu al furnizorului sau preţul de contract”, a explicat Marius Chiriac.

„La nivelul economiei reale lucrurile sunt mult mai complicate, pentru că acolo consecințele sunt foarte grave. Statul nu va putea să intervină, după părerea mea, pentru că nu are cum, decât dacă se va împrumuta, iar împrumuturile devin atât de scumpe în momentul de față încât ajungem într-o anticameră a incapacității de plată și n-aș vrea în niciun caz să ajungem acolo”, a explicat Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Citește și: Metoda prin care românii pot să scape de facturile exorbitante la energia electrică. Cei care au făcut asta plătesc acum de 3 ori mai puțin la curent