Metoda prin care românii pot să scape de facturile exorbitante la energia electrică. Cei care au făcut asta plătesc acum de 3 ori mai puțin la curent

Majoritatea românilor se plâng de facturile mari pe care le primesc la curentul electric. În plină criză electrică, cei mai feriți de facturile exorbitante sunt românii care și-au montat panouri fotovoltaice.

04 oct. 2022, 14:01
Metoda prin care românii pot să scape de facturile exorbitante la energia electrică. Cei care au făcut asta plătesc acum de 3 ori mai puțin la curent

Românii care și-au montat panouri solare se pot considera norocoși, aceștia au ajuns să plătească de 3-4 ori mai puțin decât înainte, deși prețul energiei a crescut enorm în ultimul an. Asta în timp ce proiectul ”Casa Verde” se confruntă cu probleme.

Citește și Cât costă instalarea panourilor fotovoltaice şi în cât timp se recuperează investiţia

Elei Banu face parte din categoria românilor care se felicită pentru investiția făcută în panouri fotovoltaice. Ea a dezvăluit că instalarea unor astfel de panouri prin programul ”Casa Verde” a fost cea mai inspirată alegere pe care putea s-o facă.

”În trecut plăteam în jur de 350 de lei, probabil că acum ajungeam la 500. Şi acum plătim 100 de lei, dar putem intra şi cu factura pe minus. De luna viitoare intrăm pe minus”, a povestit Ela Banu pentru Observator.

Aceasta a mărturisit că a investit 10.000 de lei în acest proiect și a așteptat 6 luni de la depunerea dosarului la Administrația Fondului de Mediu, până în momentul în care panourile i-au fost montate.

Înainte de criză, femeia se aștepta ca investiția proprie să fie amortizată în 3-4 ani, iar acum, după explozia prețurilor la energie, ea consideră că are nevoie de maxim un an sau doi pentru a-și acoperi cheltuielile.

Autoritățile recunosc că programul ”Casa Verde” se confruntă cu probleme, asta în contextul în care tot mai mulți români aplică pentru acesta.

Una dintre principalele probleme o reprezintă lipsa de personal, lucru care duce la o întârziere în analizarea celor 45.000 de cereri înregistrate până în prezent.

Pentru unele dintre aceste cereri, analiza dosarului a durat circa 8 luni. Ulterior, și procedura de decontare a durat extrem de mult, în unele cazuri chiar și 18 luni.

Proiectul ”Casa Verde” prevedea inițial o contribuție a statului de 20.000 de lei, iar cea a clientului de 2.000 – 5.000 de lei. Între timp, lucrurile s-au mai complicat, pentru că materialele s-au scumpit destul de mult.

Iar acum investiția totală a devenit cu 50% mai scumpă, ceea ce înseamnă că cei care își doresc un astfel de sistem trebuie să plătească în plus.

Citește și Bani pentru panouri fotovoltaice în agricultură şi producţie. Marcel Ciolacu: „Vom avea suficiente alimente la preţuri accesibile pentru toţi românii”