Cum se calculează media de Bacalaureat. Iată care sunt condițiile pentru trecerea examenului maturității

Au început probele orale la Bacalaureat 2022. Absolvenții de liceu susțin, în perioada 21-23 iunie, probele scrise, iar pe 1 iulie 2022, după rezolvarea contestațiilor, vor afla dacă au trecut examenul maturității.

09 iun. 2022, 16:55
Cum se calculează media de Bacalaureat. Iată care sunt condițiile pentru trecerea examenului maturității

Prin examenul de Bacalaureat, absolvenților de liceu le sunt evaluate competențele, nivelul de cultură generală și de specializare pe un anume domeniu.

Ca să poată trece examenul de Bacalaureat, absolvenții au de îndeplinit anumite condiții:

  • Susținerea probelor de evaluare a comptențelor lingivistice și digitale
  • Susținerea probelor scrise și obținera notei 5 la fiecare probă
  • Să obțină cel puțin media 6, la probele scrise.

Absolvenții care au avut medii generale de 9,50 în toți anii de liceu, iar la exmenul de Bacalaureat obțin media 10 primesc diploma de merit.

Cei care au avut medii generale peste 9,50 în toți anii de liceu și, de asemenea, obțin și media 10 la examenul maturității vor primi diplomă de merit.

Cum se calculează media la Bacalaureat

Media de BAC se va calcula după formula: (a+b+c)/3.

Prin urmare, dacă un elev a obtinut următoarele note la examenul național de bacalaureat:

  • Limba Română – 8
  • Matematică – 9,50
  • Chimie 9,40

Media se va calcula astfel: (8+9,50+9,40)/3=8,96

În cazul în care candidații obțin media generala 5,99, media se va rotunji la 6,00.

Citește și Bacalaureat 2022. Peste 126.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului în sesiunea iunie-iulie 2022

Calendarul examenului de Bacalaureat 2022

Probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2022 încep luni, 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată marți, 21 iunie, fiind urmată miercuri, 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Pentru depunerea contestațiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 – 18:00 în aceeași zi. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise.

Probele, monitorizate audio-video. Cu ce nu au voie absolvenții în sala de examen:

Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Citește și Elevii care obțin nota 10 la BAC pot merge gratuit la festivalurile de muzică Untold și Neversea. Prin campania „Bac de 10” se premiază excelența în educație și în acest an