Cum se echivalează probele orale de la Bacalaureat cu notele din liceu. Aceasta este formula de calcul

Ministerul Educației a propus echivalarea probelor orale ale Bacalaureatului cu notele din liceu. Astfel, în lipsa examenelor orale, această echivalare se va realiza ţinând cont de anumiţi parametri. Fiecare evaluare va avea un calificativ.

10 iun. 2023, 08:30
Cum se echivalează probele orale de la Bacalaureat cu notele din liceu. Aceasta este formula de calcul

Notele din liceu vor fi cele care vor conta în procesul de echivalare a probelor orale de la Bacalaureat. Asta vrea să facă Ministerul Educaţiei, în condiţiile în care, în acest moment, examenele orale de la Bacalaureat au fost decalate cu două zile.

Probele de competențe s-ar echiovala cu media notelor din cei patru ani de liceu, iar fiecare echivalare va primi un calificativ, în funţie de această medie.

Citeşte şi Probele orale de la Bacalaureat 2023 nu se vor mai susține, ci se vor echivala cu notele din liceu. Ce se întâmplă cu examenele naționale

Notele din liceu contează la echivalarea competenţelor

Pentru echivalarea competenţelor într-o limbă străină vor exista patru califiative care pot fi obţinute: A1, A2, B1 şi B2. Departajarea se va realiza pe baza mediei obţinute în cei patru ani de liceu după cum urmează

În schimb, pentru evaluarea competenţelor în limba română/maternă vor exista trei categorii de calificative: utilizator mediu, avansat sau experimentat.

Citeşte şi  Care sunt cele mai bune licee din București, în funcție de ultima medie de admitere

Minsterul Educaţiei a anunţat că probele orale de la Bacalaureat se vor echivala în 7 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

„La examenul naţional de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.