Cum se face socata. Trucuri pentru o socată delicioasă

Lunile mai-iunie reprezintă perioada prielnică pentru pregătirea delicioasei socate, fiind perioada de înflorire a socului. Băutura poate fi, însă, preparată şi toamna sau iarna din flori uscate, păstrate în pungi de hârtie, la răcoare.
Oana Anghel
09 iun. 2021, 15:59
Cum se face socata. Trucuri pentru o socată delicioasă
Socată. Sursa FOTO: plantes-sauvages-comestibles.com

Cum se face socata. Socul, denumit ştiinţific Samabucus nigra, înflorește începând cu luna mai și până în iunie-iulie. Din fructele lui se prepară dulcețuri sau gemuri. Pentru prepararea socatei, avem nevoie de flori, recoltate neapărat la începutul înfloririi, când 70-80% dintre ele sunt înflorite. Dacă sunt culese mai târziu, devin amare, iar gustul socatei este compromis.

Ce este socul

Socul este un arbust cu 20-30 de specii, care face parte din familia Adoxaceae. Este originar din Europa si Asia, iar cea mai cunoscută specie este socul negru (Sambucus nigra), potrivit Wikipedia

Arbustul are o înălțime de la 1 la 10 metri, iar scoarţa lui are culoarea verde-gri și este fisurată. Florile apar la începutul verii şi sunt parfumate, în timp ce frunzele au un miros neplăcut atunci când sunt frecate în mâini. Fructele sunt sub forma unor bobițe negru-violacee de 6–8 mm, dispuse în ciorchine. Fructele necoapte sunt relativ toxice, intoxicațiile manifestându-se prin vomă și diaree.

La noi în țară, socul crește și sălbatic în toate regiunile, dar, de câţiva ani, în cultură a fost introdus şi în cultură.

Cum se face socata. Cea mai simplă şi savuroasă reţetă

Iată, mai jos, o reţetă extrem de simplă de socată, delicioasă şi rapid de pregătit. Ai nevoi doar de câteva ingrediente, dar de ceva mai multă răbdare. Mai exact, de vreo cinci zile.

Citeste si Reţetă de socată, băutura cu efecte miraculoase asupra organismului. Aşa îşi iese delicioasă

Pentru prepararea socatei avem nevoie de 10 litri de apă de izvor, 10-12 flori de soc, 2 kg zahăr, două lămâi mari, de preferinţă organice, tăiate în bucăți și de patru linguri de oțet de mere. Într-un borcan mare pune apa şi zahărul, pe care-l vei amesteca până se va dizolva complet. Când s-a topit, adaugă oţetul de mere, lămâile şi florile de soc. Închide borcanul ermetic, apoi lasă-l timp de cinci zile într-un loc în care temperatura să fie cuprinsă între 20 și 25 de grade. În acest timp, socata va începe să fermenteze.

După cinci zile, filtrează băutura, apoi toarn-o în sticle care se pot închide etanş. Este foarte important ca recipientele să se poată închide ermetic pentru că va trebui păstrată la frigider până va fi consumată integral, iar în următoarele zile va continua să fermenteze. Dacă sticlele nu sunt închise bine, vor exploda.

Cum se face socata. Patru trucuri pentru ca licoarea să iasă delicioasă

Pentruca licoarea să aibă o savoare desăvârşită, respectă următoarele recomandări:

1. Temperatura ideală pentru a începe fermentarea odată ce toate ingredientele au fost combinate este între 20 și 25  de grade. Unele gospodine fac greşeala de a pune socata la soare, pentru că temperaturile crescute accelerează fermentarea. După una-două zile de stat la soare, deasupra licorii poate apărea mucegai.

2. Apă de izvor vs apă de la robinet. Unele reţete specifică faptul că este obligatorie folosirea apei de uzvor, deoarece fermentaţia ar fi blocată de clorul prezent în apa de la robinet. Realitatea este că clorul din apa de la robinet se evaporă de la sine după un timp și fermentarea începe oricum.

3. Se amestecă în fiecare zi. Pentru a preveni apariţia posibilului mucegai, este indicat să amesteci în borcan o dată pe zi.

Citeste si Ceai de musetel. Beneficii pentru sanatate. Cine trebuie sa-l evite!

4. Alege sticle care se înhid ermetic. Fermentarea produce gaze, iar sticlele vor fi sub presiune. Pentru a nu răbufni, se recomandă închiderea etanşă a sticlelor. Sub nicio formă nu folosi dopuri de plută. Rişti să te trezeşti cu valuri de socată revărsânde.

Beneficiile socului

Fructele de soc conțin 51-93 mg vitamina C, vitamina A, proteine, săruri, minerale. Socul aduce beneficii majore sănătăţii. Printre acestea:

  • reduce nivelul colesterolului „rău”;
  • fiind bogat în flavonoide şi bioflavonoide, ceaiul de soc poate fi administrat cu succes în răceli;
  • sucul din flori de soc este bogat în vitamina C, care ajută la reducerea stresului oxidativ, la menţinerea unei sănătăţi optime a vaselor de sânge, a ligamentelor şi a pielii
  • întăreşte imunitatea;
  • reduce simptomele alergiilor, a rinitei;
  • vindecă leziunile de la nivelul pielii, erupţiile cutanate, arsurile şi chiar acneea.

 

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Animalul deosebit care a fost văzut în mai multe locuri din Sibiu. Ajunge rar în România, trăiește în peninsula Scandinavă, acolo unde oamenii au mare grijă de el. Are culori spectaculoase
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Cât costă o masă copioasă cu pește, carne, salată și băuturi în Bulgaria. Români uimiți de nota de plată: „În Mamaia, de banii ăia luați doar scobitori”
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Plata în numerar. Scenariile din culisele deciziilor politice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african