Cum se facturează consumul de energie de la 1 ianuarie 2023. Enel vine cu clarificări

Furnizorii încep să trimită facturi în conformitate cu noua lege din energie. Cum arată acestea, de ce luna decembrie vine cu două facturi separate, ce categorii de consumatori mai trebuie sa depună diverse documente pentru a se încadra într-o categorie sau alta de plafonare a explicat IOANA KREKAN, Manager Activare si Facturare, Enel Energie / Enel Energie Muntenia la România TV.

12 ian. 2023, 15:33
Cum se facturează consumul de energie de la 1 ianuarie 2023. Enel vine cu clarificări
Data limită până la care poţi face cerere pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaz. Ce se întâmplă cu chiriaşii

De la 1 ianuarie 2023se schimba modul de facturare pentru consumul de energie. ”Pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, legea 357/2022 si OUG 192 vin cu o serie de masuri noi pentru consumatorii de energie din Romania.

Pe baza acesteia, toți clienții casnici Enel Energie si Enel Energie Muntenia beneficiază de plafonarea prețului energiei electrice și gazelor naturale. Plafonarea se aplica automat si se aplica la consumul din luna respectiva, nu se mai aplica in functie de media de consum din 2021 asa cum aveam in legislatia anterioara”, a explicat IOANA KREKAN, Manager Activare si Facturare, Enel Energie / Enel Energie Muntenia la România TV.

Pe noua legislație vor fi următoarele tarife:

  • Clientii cu un consum lunar cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv – maximum 0,68 lei/kWh (cu taxe incluse)
  • Clientii cu un consum lunar cuprins între 100,01 și 300 kWh inclusiv – maximum 0,80 lei/kWh pentru consumul lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh; maximum 1,3 lei/kWh pentru consumul cuprins între 255 kWh și 300 kWh (cu taxe incluse)
  • Clientii cu un consum lunar care depășește 300 kWh – maximum 1,3 lei/kWh (cu taxe incluse) sau pretul din contract (daca este mai mic decat 1,3 lei /kwh)

Citește și: ENEL, anunţ important pentru toţi clienţii. Ce se întâmplă cu facturile din decembrie

 

Cine mai trebuie sa depuna diverse documente pentru a se incadra intr-o categorie sau alta de plafonare a tarifelor la energie

Sunt in continuare 3 categorii de consumatori care este nevoie sa depuna diverse documente pentru a beneficia de plafonarea pretului la energie electrica de 0,68 lei / kWh:

  • Familiile monoparentale. Este necesar sa depuna: cerere si declaratie pe propria raspundere.
  • Clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani; limita de vârsta se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ. Este necesar sa depuna: cerere si declaratie pe propria raspundere
  • Clientii casnici care au nevoie de aparate medicale. Este necesar sa depuna cerere si confirmare din partea medicului specialist

Citește și: Haos la distribuirea tichetelor de 1.400 lei pentru plata facturilor la energie. Beneficiarii purtați pe drumuri pentru depunerea unor declarații pe propria răspundere