ENEL, anunţ important pentru toţi clienţii. Ce se întâmplă cu facturile din decembrie

Schimbările constante ale legislației privind prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici au adus unii furnizori în situația de a emite facturi doar pentru primele două săptămâni din decembrie.

12 ian. 2023, 10:11
ENEL, anunţ important pentru toţi clienţii. Ce se întâmplă cu facturile din decembrie

ENEL va emite facturi de energie în decembrie doar pentru prima jumătate a lunii! Enel România și-a anunțat clienții că facturile emise în această perioadă se raportează doar la consumul estimat pentru 1-15 decembrie 2022, urmând ca factura pentru luna ianuarie să includă și consumul din intervalul 16-31 decembrie. Motivul este controversata prevedere din legea energiei prin care românii cu mai multe locuri de consum aveau obligația să dea o declarație pe proprie răspundere pentru a preciza la care loc de consum vor beneficia de plafonare – și care a fost abrogată de Guvern cu doar 4 zile înainte să intre în vigoare.

Haos la distribuirea tichetelor de 1.400 lei pentru plata facturilor la energie. Beneficiarii purtați pe drumuri pentru depunerea unor declarații pe propria răspundere

Circa 900.000 de români ar fi trebuit să depună această declarație la furnizor. Proiectul privind abrogarea declarației pe proprie răspundere a fost prezentat de Ministerul Energiei încă din 20 decembrie, dar abia pe 28 s-a convocat o ședință de Guvern în care s-a decis eliminarea declarației, iar unii furnizori nu au avut timp să opereze modificarea în sistemul lor informatic.

”Ca urmare a acestor modificări, și noi, la rândul nostru, este necesar să modificăm sistemul informatic. De aceea, facturile emise zilele acestea includ consumul tău estimat din perioada 1-15 decembrie 2022, urmând ca, după finalizarea actualizării sistemului, următoarea factură să includă diferența de consum pe luna decembrie (16–31 decembrie 2022, când se aplică alte prevederi față de prima jumătate a lunii) și consumul aferent lunii ianuarie 2023. Plafonarea se va aplica pe fiecare lună în parte, nu se cumulează consumurile, așadar nu trebuie să îți faci griji că vei plăti mai mult decât ți-ai planificat!”, a anunțat Enel România.

Irinel Columbeanu tună și fulgeră după ce pierdut procesul cu Enel: „Nu vreau să le plătesc nimic unor hoți!”

Astfel, consumul pe 1-15 decembrie 2022 se va plăti pe baza OUG 27/2022 (care prevedea ca plafonarea se va raporta la consumul lunar mediu din 2021), luand in calcul consumul estimat prin conventia de consum agreata de client, iar perioada 16-31 decembrie 2022 va fi facturata pe baza legii 357/2022, conform careia se factureaza consumul realizat in luna respectiva.

Citește și: De când vor putea fi folosite tichetele pentru plata facturilor la energie

Consumul pe ianuarie 2023 se va plăti la prețul plafonat al energiei intrat în vigoare cu noua lege, care ia în calcul consumul din luna respectivă.