Cum se prepară corect ceaiul și cafeaua. Mihaela Bilic: „O să fiți surprinși, avem doar beneficii dacă consumăm zilnic 2-3 cești de cafea”

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat care sunt cele mai potrivite metode de preparare a cafelei și ceaiului.

07 aug. 2023, 09:42
Cum se prepară corect ceaiul și cafeaua. Mihaela Bilic: „O să fiți surprinși, avem doar beneficii dacă consumăm zilnic 2-3 cești de cafea”

Mihaela Bilic spune că ceaiul se infuzează mult, iar cafeaua puțin.

Citește și Salată magică de vară, reţeta fabuloasă a lui Dan Cruceru, fost concurent la Chefi la cuţite

Mihaela Bilic, metoda de preparare corectă a ceaiului și cafelei

„Deși au nume diferite, teina din ceai și cafeina din cafea sunt de fapt una și aceeași substanță: trimetilxantina, un alcaloid cu efect stimulant pentru sistemul nervos și cardiovascular. Doi chimiști diferiți le-au descoperit și le-au denumit la diferență de 10 ani, pe la 1800.

Deși molecula este aceeași, concentrația diferă de la o băutură la alta: cafeaua conține de 2-5 ori mai multă substanță activă decât ceaiul. În ceai există taninuri care se leagă de teină/cafeină și îi întârzie absorția, deci efectul stimulant va fi moderat ca intensitate și va dura 3-6 ore. În schimb cafeaua are un efect tonic rapid, de intensitate crescută, pe o durată de 2-3 ore.

Metoda de preparare influențează și ea concentrația de teină/cafeină:

  • un ceai infuzat sub 2 minute va avea un efect stimulant mai puternic, efect care diminuă dacă infuzia este prelungită (taninurile blochează teina)
  • cafeaua scurtă (ristretto) are un conținut mai mic de cafeină față de un expresso lung, în care timpul de contact dintre apă și cafea este prelungit.

Raportat la 100 ml lichid, un expresso conține 130 mg cafeină, un ceai 20 mg, iar o cafea filtru/instant 50 mg. Raportat la porție, o ceașcă de ceai sau o cafea expresso conțin în medie 30 mg, iar o cană de cafea filtru 80 mg.

Câtă cafeină putem consuma zilnic? Depinde de toleranță și bolile asociate, doza medie este de 200 mg, iar cea maximă de 400 mg…greu de atins

Formulă de calcul: greutatea X 6=doza maximă admisă, ceea ce înseamnă 300mg cafeină/zi pentru o persoană de 50 kg.

O să fiți surprinși, avem doar beneficii dacă consumăm zilnic 2-3 cești de cafea.

Cafea cu lapte și multă gheață, iată o idee de sezon savuroasă și răcoritoare, care ne dă energie și hidratează mai bine decât apa”, a transmis Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.

Citește și Chef Hadad dezvăluie secretul. Cum se păstrează cel mai bine vinetele pentru a obține o salată delicioasă