Cum se răspândeşte coronavirusul într-un supermarket. Simulare realizată de cercetătorii finlandezi. VIDEO

O simulare a modului prin care se poate împrăștia noul coronavirus în spații închise, precum supermarketurile, a fost publicată de către cercetătorii finlandezi. Particulele de coronavirus dintr-o singură tuse se pot agăța în aer "câteva minute” și se răspândesc pe două culoare ale unui supermarket.

RomaniaTV.net
09 apr. 2020, 16:42
Cum se răspândeşte coronavirusul într-un supermarket. Simulare realizată de cercetătorii finlandezi. VIDEO

Universitatea Aalto, Institutul Meteorologic din Finlanda, Centrul de Cercetare VTT și Universitatea din Helsinki au studiat modul în care particulele eliminate atunci când tușim, strănutăm sau chiar vorbim, circulă prin aer.

Oamenii de știință au creat o simulare computerizată pentru a arăta cât de departe se poate răspândi virusul în interior, descoperind, astfel, cum un nor de picături cauzat de o tuse îi va infecta pe ceilalți chiar și după ce persoana bolnavă a plecat.

Mai multe studii au arătat că particulele mici, infectate, pot rămâne în aer ore în şir.

Aceștia susțin că cea mai bună modalitate de a evita contactarea virusului este ca oamenii să stea departe de spațiile publice ocupate, precum magazine și stații. „Dacă mergeți într-un supermaket, mergeți cât mai rar posibil și stați acolo cât mai puțin”, a declarat profesorul Ville Vuorinen de la Universitatea Aalto din Finlanda, pentru BBC.

„Rezultatele preliminare indică faptul că particulele de aerosoli care transportă virusul pot rămâne în aer mai mult decât se credea inițial, de aceea este important să se evite spațiile interioare publice ocupate. Particule extrem de mici nu se așează pe podea, ci, în schimb, se mișcă de-a lungul curenților de aer sau rămân plutind în același loc”, au spus cercetătorii, în contextul videoclipul.

Experții au cercetat modul în care particulele mici de aerosoli sunt transportate în aer atunci când sunt emise din tractul respirator, prin strănut, tuse sau chiar vorbire.