Cum se schimbă salariile BUGETARILOR. GRILA SALARIZARE MEDICI şi PROFESORI. Noile retribuţii se încasează din septembrie

Aproximativ 650.000 angajați din sistemul bugetar vor beneficia, din luna august, de înlăturarea inechităților salariale.  RomaniaTV.net vă prezintă principalele modificări din salarizarea bugetarilor. 
Romania TV
31 aug. 2016, 10:18
Cum se schimbă salariile BUGETARILOR. GRILA SALARIZARE MEDICI şi PROFESORI. Noile retribuţii se încasează din septembrie

Prevederile OUG se vor aplica în două etape, astfel încât o parte dintre acestea vor intra în vigoare la 1 august 2016, urmând ca întreaga grilă de salarizare să fie aplicată din ianuarie 2017. Impactul bugetar al aplicării actului normativ, pentru anul viitor, va fi de 2,6 miliarde de lei.

Aproximativ 650.000 salariați din cadrul tuturor familiilor ocupaționale vor beneficia, începând cu luna august 2016, de efectele restructurării sistemului de salarizare pentru personalul bugetar, prin aprobarea Ordonanței de Urgență care modifică și completează OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.

Cum se schimbă salarizarea pentru personalul cu funcţii din Sănătate

Conform ordonanţei, sunt propuse salarii de bază cuprinse între 4.100 lei și 5.105 lei pentru un medic primar și un medic primar dentist, între 2.036 lei și 2.535 lei pentru un farmacist, între 2.760 lei și 3.437 lei pentru un asistent medical, între 1.896 lei și 3.608 lei pentru un profesor. Cuantumul acestor salarii diferă în funcție de specializare, grad și vechime și este completat cu diferite sporuri.

Ordonanţa prevede stabilirea unei creşteri suplimentare de aproximativ 10% faţă de restul funcţiilor a salariilor debutanţilor, în vederea creşterii atractivităţii carierei în sistemul public de sănătate. De exemplu, salariul de încadrare al unui medic din unităţi clinice va fi între 2.364 de lei şi 2.944 de lei, în funcţie de vechime, iar al unui asistent medical între 1960 lei şi 2441 lei, în raport de vechimea în muncă. Salariul unui medic primar din serviciul de ambulanţă sau primiri urgenţe va fi între 4.371 lei şi 5443 lei. Cuantumul salariilor diferă în funcţie de specializare, grad şi vechime şi este completat cu diferite sporuri.

Un medic primar gradaţia 5 va avea o creştere de 914 lei, un medic specialist gradaţia 5 va avea o creştere de 557 lei, în timp ce medicul rezident anul VI-VII va avea o creştere salarială de 746 lei. Doctorul rezident anul III va avea salariul mare cu 294 lei, iar medicul rezident anul I cu 312 lei, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Pentru medicii rezidenţi s-a majorat plafonul de la care se acordă bursa de rezident până la 4.749 lei, menţinându-se valoarea lunară a bursei de 670 lei.

„Pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar au fost stabilite salarii de bază pe funcţii, grade, trepte profesionale şi gradaţii diferenţiate pe unităţi clinice, unităţi neclinice, servicii de ambulanţă şi structuri de primiri urgenţe, anatomie patologică şi medicină legală”, scopul măsurii fiind stimularea ocupării posturilor în spitalele unde se constată deficit de personal, fiind vorba despre „secţiile sau compartimentele cu paturi de ATI/TI şi de transport neonatal. Personalul din aceste unităţi va fi inclus în capitolul serviciilor de ambulanţă şi compartimentelor de primiri urgenţe şi vor primi salarii de bază mai mari”, a mai precizat Ministerul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte sectorul Educaţiei, se acordă şi în acest caz o creştere suplimentară de aproximativ 10% faţă de restul funcţiilor a salariilor debutanţilor, în vederea creşterii atractivităţii carierei în sistemul de învăţământ.

Totodată, potrivit noii grile de salarizare, un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, vechime între 1-6 ani, are începând de luni un salariu de bază între 1.896 şi 2.361 lei, iar un profesor debutant între 1.700 şi 2.117 lei. Pentru un profesor universitar cu vechime în învăţământ între 6-10 ani, salariul de bază va fi între 2.991-3.465 lei şi va creşte gradual, în funcţie de vechime, ajungând, în cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la 6.935 de lei.

În situaţia în care salariul brut determinat potrivit OUG este mai mare decât cel aferent lunii iulie 2016, se va acorda 50% din creşterea rezultată începând cu luna august 2016 şi 100% începând cu luna decembrie 2017. În total, de prevderi vor beneficia aproximativ 280.000 de cadre didactice şi personal auxiliar din învăţământ.

Ministrul Mihnea Motoc a precizat că la Ministerul Apărării Naţionale sunt aproximativ 33.000 de potenţiali beneficiari ai ordonanţei de urgenţă privind salariile din sistemul bugetar.

„La Ministerul Apărării Naţionale potenţialii beneficiari, în număr de aproximativ 33.000, vor primi începând cu luna august 2016, 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit în plată la nivelul anului 2009, iar diferenţa de 50% începând cu luna august 2017. După identificarea sumelor necesare, vom continua demersurile necesare pentru eliminarea şi a celorlalte disfuncţionalităţi atât în interiorul fiecărei instituţii, cât şi în cadrul familiei ocupaţionale”, a scris ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, pe contul său de Facebook.

În cazul personalului din aparatul propriu al ministerelor, eliminarea diferenţelor de salarizare se face prin acordarea a 70% din nivelul de salarizare al Secretariatului General al Guvernului. În situaţia în care salariile de bază calculate la nivelul a 70% din nivelul de salarizare de la Secretariatul General al Guvernului sunt mai mici, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.

Conform documentului, un profesor universitar pleacă de la un salariu de bază de 2.991 lei și ajunge la 6.935 lei, iar un asistent universitar pornește de la 2.095 lei și se oprește la 2.762 lei. Un rector va avea un salariu de bază între 7.662 lei și 8.819 lei, iar un decan va avea între 6.474 lei și 7.662 lei. 

O infirmieră va avea un salariu de bază între 1.365 lei și 1.718 lei, iar un brancardier va avea între 1.360 lei și 1.693 lei.

Dascălii vor vedea primele creşteri salariale de la 1 august, urmând ca a doua tranşă să vină tocmai în ianuarie 2017! Aceste creşteri fac parte din corecţiile salariale, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, la o conferinţă de presă de la Guvern.

Salarii pentru profesori și personalul didactic auxiliar de la 1 august 2016

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, vechime între 1-6 ani, va avea un salari de bază între 1.896 și 2.361 lei.

Un profesor debutant va avea un salari cuprins între 1.700 și 2.117 lei.

Un profesor universitar cu vechime în învățământ între 6-10 ani va avea un salariu de  bază între 2.991-3.465 lei, dar acesta va crește gradual, în funcție de vechime, ajungând, în cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la 6.935 de lei.

De asemenea, în cazul debutanților în educație salariile vor crește cu 10%, astfel încât să fie atrași de o carieră în învățământ.

Dacă salariile de bază stabilite în grila de salarizare sunt mai mici sau egale, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.

Potrivit Guvernului, se elimină inechitățile salariale pentru aproximativ 280.000 de cadre didactice și personal auxiliar din învățământ.

Bonusuri pe bază de performanță

Angajații din sănătate ar urma să primească și bonusuri bazate pe criterii de performanță de la 1 ianuarie 2017. Cadrele didactice vor primi bonusuri din ianuarie 2018.

Bonusurile vor fi acordate de ordonatorii de credite anual, semestrial și trimestrial în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcții.

Condițiile de reformă și criteriile de performanţă se vor elabora de către Ministerul Sănătății şi Ministerul Educației și vor fi aprobate de Guvern.

De la 1 august intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităriţor în ceea ce priveşte încadrarea de vechime şi salarii. La Educaţie, am definit grila integral în mod similar cu cea de la sănătate, iar 50% din aceste creşteri intră de la 1 august 2016, şi restul intră în decembrie 2017. Creşterile se referă la corecţiile salariale pentru ce aflaţi la baza de jos a piramidei. De la 1 ianuarie 2018 e luat în calcul şi bonusul de performanţă”, a spus Dragoş Pîslaru.

Sindicatele spun, însă, că majorarea e un mizilic. Simion Hănescu, preşedintele Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a explicat, pentru Mediafax, că aceste creşteri vor însemna, în medie, 5% în plus la salariile actuale.

„Principala nemulţumire a colegilor din Educaţie nu e legată de fondul problemei. Ce am zis că facem, acest lucru am făcut, problema lor e legată de termen, aşa cum e la Sănătate. Am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru. Nu discutăm de creşteri procentuale. În sectorul de Educaţie este vorba de eliminarea unei legi speciale şi înlocuirea acesteia cu un sistem care să facă un pas înainte spre legea salarizării unitare. Cred că acest lucru, împreună cu punerea accentului pe debutanţi, pe cei cu cele mai mici salarii, reprezintă punctul cheie”, a declarat Pîslaru.

Pentru celelalte categorii de bugetari, vedeţi documentul ataşat

Conform Ministerului Muncii, ordonanţa de urgență care are ca scop îndreptarea erorilor făcute în ultimii cinci ani în salarizarea sistemului bugetar. Documentul este elaborat în urma consultărilor avute cu reprezentanții tuturor familiilor ocupaționale.cheltuiala bugetară cu aplicarea noilor măsuri este estimată la 873 milioane lei în anul 2016 și 2,6 miliarde lei în 2017. 

Modificările aduse de noul act normativ au în vedere, în principal:

I. Reducerea disfuncționalităților de încadrare în sistemul public, prin: 

– eliminarea inechităților de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități. Acest lucru se va face prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul instituţiei publice, autorităţii publice sau unităţii  pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare; 

–  în cazul personalului din aparatul propriu al ministerelor, eliminarea  diferențelor de salarizare se va face prin acordarea a 70% din nivelul de salarizare al Secretariatului General al Guvernului. În situația în care salariile de bază calculate la nivelul a 70% din nivelul de salarizare de la Secretariatul General al Guvernului sunt mai mici, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016;

– eliminarea diferențelor de salarizare provenite din neacordarea soldei de merit, ca urmare a aplicării Legii-cadru nr. 330/2009 şi a O.U.G. nr. 1/2010, pentru familia ocupațională Apărare, ordine publică și siguranță națională. Astfel, pentru  personalul militar, poliţişti din aceeaşi instituţie publică, respectiv unitate, soldele de funcţie/salariile de funcţie în care nu au fost cuprinse sumele compensatorii corespunzătoare soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009, vor fi stabilite la nivelul în plată al soldelor de funcţie/salariilor de funcţie care cuprind aceste sume compensatorii. Aceste drepturi salariale se vor acorda în două etape: 50% din acestea începând cu luna august 2016 şi 50% începând cu luna august 2017;

–  reglementarea situaţiei pentru personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor şi nu beneficiază de suma compensatorie inclusă în anul 2010 în salariul de bază, prin acordarea unei sume compensatorii aferentă titlului ştiinţific de doctor stabilită la nivelul similar în plată pentru aceeaşi funcţie, grad didactic, tranșă de vechime în învățământ și gradație corespunzătoare vechimii în muncă pentru personalul didactic din învățământ, respectiv grad/treaptă profesională şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă la celelalte categorii de personal din instituţia, autoritatea publică, unitatea/unitatea similară.

II. Restructurarea completă a sistemului de salarizare din sănătate, începând cu luna august 2016,  prin stabilirea unei grile de salarizare cu valori nominale ale salariilor, în vederea eliminării inechităților existente, prin:

– stabilirea unei creșteri suplimentare de aproximativ 10% față de restul funcțiilor a salariilor debutanţilor, în vederea creșterii atractivității carierei în sistemul public de sănătate. De exemplu, salariul de încadrare al unui medic din unități clinice va fi între 2.364 lei și 2.944 lei, în funcție de vechime, iar al unui asistent medical între 1960 lei și 2.441 lei, în raport de vechimea în muncă. Salariul unui medic primar din serviciul de ambulanță sau primiri urgențe va fi între 4.371 lei și 5.443 lei. Cuantumul salariilor diferă în funcție de specializare, grad și vechime și este completat cu diferite sporuri.

– în situația în care salariile de bază stabilite potrivit grilei de salarizare sunt mai mici decât acestea, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016;

–  stabilirea tranșelor de vechime în muncă în concordanță cu prevederile Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice;  Se elimină inechitățile salariale pentru toți cei aproximativ 163.000 de angajați din sistemul de sănătate;

– cuantumul salariului lunar brut/soldei brute lunare luat/luate în calcul la stabilirea bursei de rezidenţiat  este stabilit la nivelul de 4.749 lei;

– se reglemententează situaţia gărzilor efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază.  Acestea se vor desfășura în baza unui contract de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă; personalul va beneficia numai de drepturile aferente activităţii prestate în linia de gardă.

III. Restructurarea completă a sistemului de salarizare pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, începând cu luna august 2016, prin:

– stabilirea unei grile de salarizare cu valori nominale ale salariilor, în vederea eliminării inechităților existente; De exemplu, pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, vechime între 1-6 ani, salariul de bază va fi între 1.896 și 2.361 lei, iar pentru un profesor debutant salariul va fi între 1.700 și 2.117 lei. Pentru un profesor universitar cu vechime în învățământ între 6-10 ani, salariul de  bază va fi între 2.991-3.465 lei, va crește gradual, în funcție de vechime, ajungând, în cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la 6.935 lei;

– stabilirea unei creșteri suplimentare de aproximativ 10% față de restul funcțiilor a salariilor debutanţilor, în vederea creșterii atractivității carierei în sistemul de învăţământ;

– în situația în care salariile de bază stabilite potrivit grilei de salarizare mai sunt mici sau egale decât acestea, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016;

– în cazul în care salariul brut determinat potrivit actului normativ adoptat astăzi este mai mare decât cel aferent lunii iulie 2016, se va acorda 50% din creşterea rezultată începând cu luna august 2016 şi 100% începând cu luna decembrie 2017; Se elimină inechitățile salariale pentru aproximativ 280.000 cadre didactice și personal auxiliar din învățământ;

– reglementarea acordării indemnizaţiei pentru învăţământul special (15% din salariul de bază), a gradaţiei de merit (25% din salariul de bază), a indemnizaţiei de diriginte (10% din salariul de bază), a cuantumului compensaţiilor tranzitorii pentru personalul didactic de predare, de conducere, îndrumare şi control, dacă acesta îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de lege.

IV. Introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate începând cu luna ianuarie 2017, şi pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învăţământ, începând cu luna ianuarie 2018.  Astfel:

– ordonatorii de credite pot acorda premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcții, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii condițiilor de reformă  şi a criteriilor de performanță; 

– condițiile de reformă și criteriile de performanţă se vor elabora de către Ministerul Sănătății şi Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului; 

–  premiile anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, vor putea fi acordate numai după aprobarea condițiilor de reformă și a criteriilor de performanță prin hotărâre a Guvernului; 

– premiile individuale se stabilesc de către ordonatorii de credite în limita sumelor alocate cu această destinaţie de către ordonatorul de credite, pe baza îndeplinirii condițiilor de reformă și a criteriilor de performanță.

O altă noutate este înființarea registrului general de evidență al persoanelor plătite din fonduri publice pentru a avea o evidență clară a angajaților din sistemul bugetar. Modul de aplicare va fi stabilit prin Hotărâre a Guvernului.

Negocieri cu sindicatele din asistenţa socială

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, s-a întâlnit astăzi, 17 iunie, cu reprezentanții sindicatelor din asistență socială afiliate Federației Publisind, care au protestat în fața instituției.

Principala nemulțumire a acestora este legată de noua ordonanță de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, care, potrivit liderilor sindicali, nu rezolvă inechitățile din sistemul asistenței sociale, ci le amplifică.

În cadrul discuțiilor, ministrul Muncii a evidențiat faptul că pentru aplicarea OUG 20/2016, alocarea financiară destinată eliminării disfuncționalităților din administrația publică locală și asistența socială este a treia ca dimensiune după domeniile sănătate și educație, respectiv 379,2 milioane lei.

Reprezentanții angajaților din asistență socială susțin, totodată, necesitatea alcătuirii unui plan de acțiune pe termen scurt și lung, precum și încheierea unui contract colectiv de muncă la nivelul acestui sector de activitate.

Introducerea unei noi grupe de muncă pentru asistenții maternali, acordarea de vouchere de vacanță și impozite mai mici pentru salariații din domeniu se află, de asemenea, printre revendicările acestora.

Cele două părți au convenit să se întâlnească în data de 23 iunie, la ora 15.00, pentru noi discuții ce vor viza probleme specifice domeniului asistență socială.

DailyBusiness
Se schimbă cardurile. Motivul pentru care cifrele vor fi eliminate de pe faţa cardurilor
Spynews
Horoscop duminică, 8 decembrie 2024: Taurii vor avea mici cheltuieli
Bzi.ro
Margherita de la Clejani i-a lăsat pe toți mască cu ultima apariție! „Niciodată să nu spui niciodată!”
Fanatik.ro
Acesta este cel mai frumos nume de băiat din lume? Este dovedit științific. Ce semnificație are
Capital.ro
REVINE Călin Georgescu?! Greșeala uriașă făcută de CCR
Playtech.ro
Ce scrie pe cosmeticele tale și nu știi ce înseamnă? Inscripția pe care toată lumea o ignoră
DailyBusiness
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Adevarul
Mesaj de la cel mai tânăr astronaut care a mers pe Lună, pentru Călin Georgescu: "puteți vedea cât se poate de clar toate dovezile"
wowbiz.ro
Imagini cu Mihai Leu dinainte să fie internat în stare gravă la Spitalul Fundeni! Cum arăta fostul campion de box în urmă cu doar câteva săptămâni?
Spynews
Cum arată iubitul ispitei Lala de la Insula Iubirii. Cei doi urmează să devină părinții / FOTO
Spynews
Neptun iese din retrograd în Pești. Cum ne influențează astrele
Evz.ro
Vreme tot mai severă în România. Zonele luate cu asalt de iarnă
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
kanald.ro
Cutremur în România astăzi! Ce magnitudine a avut și unde a fost înregistrat seismul
Cancan.ro
Ion a fost dat dispărut pe 6 decembrie. Ireal unde a fost găsit acum, la doar o zi după ce familia a dat alarma
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Procurorii au găsit BANII
StirileBZI
Schimbare radicală la Bacalaureat! Toţi liceenii din România vor da examen la matematică sau ştiinţe!
Prosport.ro
FOTO. Cât de frumoasă e iubita fotbalistului român, vândut de Becali la arabi
stirilekanald.ro
Mercenarul Horațiu Potra, explicație halucinantă despre venirea lui la București înarmat
substantial.ro
Ucraina dezvăluie o nouă dronă-rachetă cu rază extinsă de acțiune
MediaFlux
OMUL de bază a lui CĂLIN GEORGESCU, ridicat de poliție. ARSENAL de ARME în mașină. PUNEA LA CALEA un PLAN
Shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Puterea.ro
Parc fotovoltaic plutitor pe râul Olt. Investiția Hidroelectrica se ridică la 10 milioane de euro!