Cum se tărăgănează sancţionarea deputaţilor Butoane

Nici un deputat nu a fost sancţionat până în prezent din cauză că a votat şi în locul colegilor, cu toate că mass-media au prezentat în ultima vreme nenumărate cazuri în care aceştia erau filmaţi folosind și cartelele de vot ale altor parlamentari. Tragerea lor la răspundere ia în acest moment forma unui joc de ping-pong. "Jucătorii" sunt, pe de o parte preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, pe de cealaltă - comisia juridică a Camerei.

29 nov. 2011, 16:33
Cum se tărăgănează sancţionarea deputaţilor Butoane

Deputaţii jurişti au constatat ieri că opt deputaţi au votat cu mai multe cartele în plenul Camerei Deputaţilor iar din această cauză trebuie sancţionaţi. Cu toate acestea, comisia juridică nu a aplicat nici o sancţiune. Motivul: pedepsele trebuie decise de către Biroul Permanent (condus de Roberta Anastase, n.r.). „Biroul Permanent n-are chef şi pasează la noi, la Comisia juridică. Noi dăm doar un raport, dar ei decid. Nu se spune nicăieri că raportul nostru este aprobat automat de Biroul Permanent. Ce dăm noi e, aşa, o părere. Biroul Permanent a pasat-o la noi”, a declarat ieri Eugen Nicolicea (UNPR), membru al comisiei juridice. „Lozinca e falsă. Sancţiunile se aplică doar de Biroul Permenant (pozitiv, negativ sau indecis) şi împotriva sancţiunii BP deputatul poate face recurs. Eu propun să le trimitem celor din Biroul Permanent o scrisoare să-şi cunoască şi ei atribuţiile”, a mai afirmat Nicolicea.

Chiar dacă nu a sancţionat nici un deputat dintre cei filmaţi votând la două mâini, Anastase nu se sfieştie să afirmă că aceştia prejudiciază imaginea Parlamentului. „Acest lucru trebuie să înceteze şi nu este un lucru care să facă bine Camerei Deputaţilor, şi în general Parlamentului, pentru că aceste proceduri le găsim şi într-o cameră, şi în cealaltă. E o procedură care trebuie să atragă sancţiuni şi cred că trebuie să reluăm discuţiile în ceea ce priveşte modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor spre o mai strictă coordonare, urmărirea acestui proces de vot”, a declarat ieri şefa Camerei.

Lista deputaților care au votat la două mâini

Cei opt membri ai Camerei care au fost surprinşi votând cu mai multe cartele sunt Ciprian Florin Luca (PSD), Vasile Berci (PNL) , Dănuţ Liga (PDL), Marius Dugulescu (PDL), Valentin Rusu (PDL), Ioan Stan (PSD), Ana Gheorghe (PSD) şi Ion Dumitru (PSD).