Cum se transmite gripa. Dr. Mihai Craiu: ”Înainte de a ne panica total, trebuie să știm asta!”

Primul deces din România la o pacientă cu Flurona. Este vorba despre o femeie din Iași care a fost infectată simultan cu gripă și COVID. În ultimele săptămâni, cazurile de gripă s-au înmulțit alarmant. Cei mai afectați sunt copiii și vârstinicii.

10 ian. 2023, 14:05
Cum se transmite gripa. Dr. Mihai Craiu: ”Înainte de a ne panica total, trebuie să știm asta!”

Medicul pediatru Mihai Craiu a enumerat câteva lucruri pe care părinții ar trebui să le știe despre virusul gripal. Potrivit medicului, înainte de a se panica și a da fuga la spital, părinții ar trebui să știe cum se transmiste gripa și ce complicații ale bolii ar trebui să alarmeze.

Citește și: Mihai Craiu: Cele 3 semne de gripă la copii la care trebuie sa fie atenţi parinţii. Dacă apar, trebuie mers la Urgenţe!

”Înainte de a ne panica total sau a căuta vinovați în loc de soluții, trebuie să știm că:

1. Gripa este o infecție acută posibil severă a căilor aeriene și se transmite în special pe cale aerogenă. Cu alte cuvinte este MULT mai probabil să luăm gripă într-un spațiu închis, aglomerat unde există persoane care strănută sau tușesc. Riscul este MUUULT mai mic în aer liber.

2. Putem scădea riscul de îmbolnăvire și altfel decât evitând aglomerația… Prin aerisirea frecventă (cu toată spaima noastră că „ne trage curentul” chiar vor trebuie aerisite bine clasele, începând de acum), sau prin folosirea măștii, mai ales în zonele aglomerate (metrou, magazin, sală de clasă etc). Chiar și o mască improvizată sau o bandană pusă la gură reprezintă opțiuni mai bune decât … nimic.

Citește și: Primele cazuri de Flurona în România. Care sunt simptomele bolii. Pacienții au fost internați la Institutul Matei Balș

3. Virusul gripal supraviețuiește pe suprafețe și poate ajunge cu ușurință în nasul, gura sau ochii unui copil, care se atinge la față, cu mâinile nespălate, în special după ce a atins clanțe, mânere, balustrade, etc în locuri aglomerate. Ar trebui să reinvățăm spălatul corect al mâinilor și tușitul în plica cotului, ca în primele luni de pandemie…

Cam asta se poate face ACUM. Restul sunt emoții și așteptări nerezonabile”, a scris medicul Mihai Craiu.