Cum se va desfăşura vizita la dentist odată cu ieşirea din starea de urgenţă. Ce reguli se vor respecta în cabinetele stomatologice

Cabinetele stomatologice s-au redeschis din 15 mai, odată cu ieşirea din starea de urgenţă. Accesul în cabinetele stomatologice se va face respectând o serie de reguli stricte, astfel încât să nu existe riscul infectării cu coronavirus, scrie adevarul.ro.

RomaniaTV.net
15 mai 2020, 08:49
Cum se va desfăşura vizita la dentist odată cu ieşirea din starea de urgenţă. Ce reguli se vor respecta în cabinetele stomatologice

Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont în Bucureşti, spune că, odată cu redeschiderea cabinetelor stomatologice, vor exista protocoale foarte stricte de funcţionare şi igienizare atât pentru personal, cât şi pentru pacienţi. Aceste protocoale respectă normele impuse de Colegiul Medicilor Dentişti.

În această perioadă, obiectivul nostru este asigurarea accesului în siguranţă a pacienţilor la tratamentele stomatologice de care au nevoie şi care, se pare că le-au lipsit foarte mult în ultimele luni”, declară dr. Denisa Zaharia potrivit surse citate.

Citeşte şi Românii vor plăti mai mulţi bani la dentist după pandemia de coronavirus: Costurile suplimentare încep de la 300 de lei

Stomatologul adaugă că a prelungit programul de funcţionare a cabinetului în care activează pentru a acorda asistenţă medicală stomatologică tuturor persoanelor care au nevoie, dar şi pentru a putea respecta noile reguli privind sterilizarea şi igienizarea cabinetelor.

Vom lucra de la 8.30 dimineaţa până la ora 21.00 seara, iar, în cele patru cabinete ale noastre, personalul medical va lucra în doua ture în care se vor trata maximum patru pacienţi pe tură. Vom avea o pauză de 20 de minute între pacienţi pentru dezinfectarea, aerisirea şi pregatirea cabinetului pentru următorul pacient”, explică medicul.

Clinica a achiziţionat echipamente suplimentare de dezinfecţie a aerului şi a suprafeţelor, precum nebulizatoare şi lămpi UV, pentru a asigura tratamente stomatologice în condiţii de maximă siguranţă. De asemenea, personalul medical va purta echipamente de protecţie, aşa cum recomandă instuţiile abilitate, acesta constând în halate, combinezoane impermeabile, ochelari, viziere, măşti de protecţie ffp2/ffp3, bonete şi botoşi de unică folosinţă.

La rândul lor, şi pacienţii vor avea un protocol strict de respectat.

Accesul pacienţilor în clinică se va putea face doar cu programare telefonică sau online, va fi necesar ca pacienţii să respecte cu stricteţe ora programării pentru a nu se intersecta cu alţi pacienţi şi să încerce să nu vină însoţiţi, deoarece sala de aşteptare nu va permite staţionări pentru o perioadă, până la noi reglementări”, precizează dr. Denisa Zaharia.

Citeşte şi Expert OMS: Este necesar să fim pregătiţi pentru al doilea val de infectare cu noul coronavirus

Totodată, înainte de accesul în clinică, va fi realizat triajul epidemiologic al pacienţilor şi al personalului.

Vom evalua riscul fiecărei persoane care va intra în clinică de a fi infectată cu SARS-COV-2 atât prin verificarea temperaturii, cât şi printr-un chestionar de evaluare a stării de sănătate completat şi semnat pe proprie raspundere. Odată triajul realizat, pacientul va avea la dispoziţie covoraşul cu clor de la intrare pentru dezinfectarea încălţămintei, gel dezinfectant pentru mâini pentru igienizare, saci şi recipiente speciale pentru depozitarea bunurilor personale, precum şi echipament special de protecţie de unică folosinţă precum botoşi, bonetă, halat şi mască”, adaugă medicu stomatolog.