Cum se va face creşterea vârstei de pensionare. Raluca Turcan: „Va fi o opţiune de a putea să te pensionezi la vârsta de 70 de ani. Absolut nicio obligaţie!”

Raluca Turcan a adus clarificări, în direct la România TV, despre proiectul prin care se va face creşterea vârstei de pensionare în România. Ministrul Muncii a explicat că acest lucru va fi o opţiune şi nicidecum o obligaţie.

31 ian. 2021, 15:43
Cum se va face creşterea vârstei de pensionare. Raluca Turcan: „Va fi o opţiune de a putea să te pensionezi la vârsta de 70 de ani. Absolut nicio obligaţie!”

Raluca Turcan a vorbit despre cum se va face creşterea vârstei de pensionare în România. Într-un interviu acordat România TV, ministrul Muncii a explicat că niciun român nu va fi obligat să se pensioneze la 70 de ani.

„Nu va exista nicio obligaţie pentru cineva să se pensioneze la 70 ani. Absolut nicio obligaţie!

Ceea ce luăm în calcul în momentul de faţă este ca aşa cum într-un cadru legal pe care tot noi l-am iniţiat anul trecut în privinţa vârstei de pensionare pentru femei, să poată să opteze să se pensioneze şi la 65, nu la 63 de ani, aşa cum prevede legea, să dăm posibilitatea şi acum înainte să poţi să optezi să te pensionezi la o vârstă mai înaintată.

70 de ani reprezenta un prag pe care am văzut că îl au şi alte ţări şi chiar şi foarte mulţi pensionari din România au optat, dar doar pe anumite categorii socio-profesionale să se pensioneze.

Va fi o opţiune de a putea să te pensionezi la vârsta de 70 de ani”, a explicat Raluca Turcan, la România TV.

Citeşte şi: Creşte vârsta de pensionare în România. „Trebuie să existe opţiunea pensionării la 70 de ani”. Raluca Turcan lovește puternic în bătrânii României

Cum se va face creşterea vârstei de pensionare şi dacă va fi interzisă cumularea salariului cu pensia

„Nu vom interzice absolut nimic, ci în contextul în care creem această opţiune de a se pensiona la 70 de ani să creem şi posibilitatea să opteze între pensie şi salariu la stat, tocmai pentru că am primit tot felul de sesizări în care oamenii aleg să se pensioneze mai repede, chiar înainte de vârsta standard de pensionare şi după aceea se reangajează în sistemul de stat.

Atunci lucrăm la acest proiect să permitem să se pensioneze la o vârstă puţin mai înaintată şi să opteze între între a rămâne în câmpul muncii sau să se pensiona.

Dorim să creem şi opţiunea că dacă ai optat să te pensionezi, să poţi să te întorci la muncă şi să ai statutul de angajat chiar la stat”, a explicat Raluca Turcan.

Raluca Turcan, lovitură pentru bugetarii care ies la pensie mai devreme şi apoi se angajează

De asemenea, ministrul Muncii a spus că bugetarii care ies mai devreme la pensie şi apoi se reangajează tot la stat că aceştia vor fi nevoiţi să aleagă între pensie şi salariu.

„Va fi opţional. Să optezi între pensie sau salariu la stat. În sistemul privat, evident că poţi să angajezi când doreşti”, a afirmat Turcan.

Citeşte şi: EXCLUSIV Raluca Turcan face anunţul momentului despre creşterea pensiilor în 2021. „Să scoatem subiectul pensiilor din această sferă de spaimă, teroare şi ameninţare”