Creşte vârsta de pensionare în România. „Trebuie să existe opţiunea pensionării la 70 de ani”. Raluca Turcan lovește puternic în bătrânii României

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect care se pregătește în momentul de față.

28 ian. 2021, 12:30
Creşte vârsta de pensionare în România. „Trebuie să existe opţiunea pensionării la 70 de ani”. Raluca Turcan lovește puternic în bătrânii României

Raluca Turcan spune că ar trebui să existe opțiunea pensionării la 70 de ani.

„Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la Ministerul Muncii şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi. Trebuie să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea vârstei standard de pensionare şi salariul la stat”, a declarat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a susținut joi o conferinţă de presă pe tema evaluării pensiilor din sistemul public. Ministrul a dezvăluit cand va fi gata noua lege a pensiilor si care e formula.

„Discuţiile vor începe în maximum o lună de zile. Avem mai multe variante de formulă a pensiilor. Căutăm acea formulă să dea deopotrivă care să aducă contrbutivitate şi ehitate pentru un număr cât mai mare de pensionari şi să aducă sustenabilitate în sistemul de pensii.”, a spus Turcan.

Turcan a susţinut că procesul va fi extrem de laborios şi presupune ca toate dosarele să intre într-un format electronic pe anumiţi indicatori, după care se va termina procedura legislativă. Când va fi gata procedura legislativă şi legea, se va declanşa procesul de recalculare şi într-o perioadă scurtă de timp pensiile vor intra la plată recalculate.

„Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a avut loc în 2005. Am stabilit o perioadă de 18 luni pentru evaluarea pensiilor. Toate datele vor fi colectate în sistemul de Pensii. Evident că finalizarea acestui proces presupune resurse suplimentare faţă de cele existente. Vom întocmi un dosar de atragere de fonduri europene pentru Redresare. Cheltuielile pentru implementarea recalcularea pensiilor sunt cheltuieli deductibile din planul public de pensii. Pasul acesta are la bază două concepte cheie.

Recalcularea se va face în baza unei noi legi, care va conţine o formulă cu indicatori. Există o componentă tehnică şi una legislativă prin care noi pregătim o nouă lege să înlocuiască legea 127. Pensiile se primesc şi se calculează în baza legii existente.

Primul lucru pe care l-am făcut în acest Minister a fost un grup de lucru, oameni care o parte sunt alături de mine şi au lucrat într-un ritm destul de intens”, a mai spus Turcan.

Vârsta de pensionare în România

În prezent, în ţara noastră, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani şi se spune că va creşte treptat până la 63 de ani până în 2030. Pentru bărbaţi, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, potrivit Comisiei Europene.

Vârsta de pensionare în UE

În statele membre UE, vârsta de pensionare cel mai des întâlnită este de 65 de ani. În unele ţări, vârstele de pensionare sunt diferite pentru bărbaţi şi femei (pentru femei vârsta de pensionare este mai mică).

Vârstele de pensionare în fiecare stat membru al UE sunt următoarele, potrivit datelor Consiliului European:

Persoanele se pot retrage din activitate şi cu întârziere, peste vârsta standard. De regulă, acestea au dreptul la o majorare a beneficiilor pentru pensionare târzie. În multe ţări este posibilă şi pensionarea anticipată, înainte de împlinirea vârstei standard.

În unele ţări, dacă perioada de contribuţie este lungă, pensia luată în plată anticipat nu este redusă.