Cum şi-a cumpărat Traian Băsescu un apartament de jumătate de milion de euro cu un împrumut de la fiica Ioana, de 100.000 de mii de euro, şi banii pe un Duster

Traian Băsescu spunea, la momentul în care a fost evacuat de RA-APPS din vila din Gogol, că trebuie să vândă din titlurile de stat pe care le deţine, pentru a putea să-și cumpere un apartament.

16 aug. 2023, 13:00
Cum şi-a cumpărat Traian Băsescu un apartament de jumătate de milion de euro cu un împrumut de la fiica Ioana, de 100.000 de mii de euro, şi banii pe un Duster

Deşi Traian Băsescu a cumpărat apartamentul, de fapt un penthouse de peste o jumătate de milion de euro, suma deţinută de fostul preşedinte în titluri de stat au sporit ca valoare cu aproape 800.000 de lei, conform declaraţiei de avere a acestuia.

Între declarația de avere depusă în vara anului 2021 și cea depusă în vara anului 2023, averea lui Traian Băsescu a crescut cu peste 400.000 de lei, de la 5.004.428,5 lei, la 5.408.699,7 lei. Mai mult, i-a donat fiicei sale Elena apartamentul din strada Mihăileanu, a păstrat pentru el garajul și i-a vândut celeilalte fiice, Ioana, un autoturism din 2010 cu suma de 9.000 de euro. În plus, Băsescu a reușit să-și achite și un credit bancar în sumă de 10.000 de euro, potrivit Jurnalul.ro. Singura sursă de venit palpabilă cu care putea face achiziția imobiliară rămâne un împrumut dat de Ioana Băsescu, de 100.000 de euro, pe care Băsescu trebuie să-l restituie anul viitor.

La sfârșitul lunii mai a anului trecut, fostul președinte al României Traian Băsescu, notificat fiind să elibereze vila de protocol din strada Gogol, după ce a fost declarat, definitiv, colaborator al Securității de către Înalta Curte de Casație și Justiție, declara că a decis împreună cu soția sa, Maria Băsescu, să caute un apartament pe care să-l cumpere. Băsescu excludea, la acel moment, să se mute în casa pe care și-a dat-o singur de la stat, pe vremea când era primar general, situată în strada Mihăileanu, întrucât nu se preta pentru o locuință de fost președinte, deoarece se află într-un imobil unde locuiesc alte 12 familii.

„Mă duc la bancă, pentru că eu am banii investiți în titluri de stat. Aceste titluri de stat vor trebui să fie vândute, dacă dorim să cumpărăm un apartament”, spunea, atunci, Traian Băsescu. Câteva zile mai târziu, la data de 14 iunie 2022, Băsescu depunea o declarație de avere, în calitate de europarlamentar, în care menționa că deja achiziționase, împreună cu Maria Băsescu, un apartament având suprafața de 184 de metri pătrați. Conform presei, acest apartament este, de fapt, un penthouse amplasat într-un ansamblu imobiliar de lux din zona Pieței Domenii din Sectorul 1, în spatele Parcului Cireșarii, ansamblu rezidențial dezvoltat de Dan Șucu, prin Arcadia Apartments. Citând specialiști în tranzacții imobiliare, jurnaliștii arătau că o proprietate de genul celei achiziționate de Băsescu valora, anul trecut, 550.000 de euro.

Citeşte şi: Victor Ponta îl acuză pe Klaus Iohannis de trădare națională: „În sfârșit a ajuns președintele multinaționalelor și al austriecilor!” | EXCLUSIV

Declarația de avere pe anul 2023 a lui Traian Băsescu lipsește de pe portalul Agenției Naționale de Integritate, fostul președinte fiind printre singurii eurodeputați care nu figurează cu acest document la zi, alături de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș. „Jurnalul” a încercat însă, din analiza averilor declarate în 2021 și 2022, să afle cât a plătit Băsescu pe acest penthouse de lux.

În primul rând, am pornit de la titlurile de stat, pe care fostul președinte se pregătea, înainte de a face achiziția imobiliară, să le vândă. Astfel, în declarația de avere completată la data de 14 iunie 2021, Traian Băsescu nota că deține șapte titluri de stat și acțiuni la Romgaz în valoare totală de 1.689.903,8 lei, 331.651,48 de euro și 110.534,89 de dolari SUA. Raportate la cursul de schimb al BNR valabil în ziua completării declarației, titlurile de stat aveau o valoare totală de 3.779.047 de lei.

În declarația de avere depusă de Băsescu la data de 14 iunie 2022, după ce și-a cumpărat penthouse-ul din Domenii, fostul președinte nota că deține zece titluri de stat și acțiuni la Romgaz, în valoare de 2.482.860 de lei și 419.435 de euro. La fel, raportându-ne la cursul de schimb valabil la data completării acestei declarații de avere, aflăm că valoarea titlurilor de stat, după achiziția noului apartament, era de 4.556.504,6 lei. În acest sens, rezultă că Băsescu nu doar că nu a vândut niciun titlu de stat, pentru a-și cumpăra apartamentul, așa cum declara la finalul lunii mai a anului trecut, ci, dimpotrivă, și-a sporit valoarea acestora cu 777.457,7 lei față de anul 2021.

Citeşte şi: ANALIZĂ Gândul: ce guverne au îndatorat cel mai mult România, cele PSD sau PNL/USR?