Cum şi de ce conduc piloţii de Formula 1 aproape culcaţi pe spate. Explicaţia specialiştilor

V-ați întrebat vreodată în ce poziție stau piloții de Formula 1 la volan? În timpul curselor, Lewis Hamilton, campion mondial de 7 ori la F1, stă aproape culcat pe spate și conduce la viteze care uneori depășesc 300 de kilometri pe oră.
Filip Stan
04 ian. 2021, 00:25
Cum şi de ce conduc piloţii de Formula 1 aproape culcaţi pe spate. Explicaţia specialiştilor

Specialiștii au explicat de ce e atât de importantă această poziție pentru un pilot de Formula 1. În ciuda faptului că stau aproape culcați pe spate în timpul curselor, pentru piloți este o poziție comodă.

„Fac parte din echipa care călătorește peste tot pentru a avea grijă de mașinile de curse. Astăzi am să vorbesc despre scaunul piloților de Formula 1. Acest scaun este făcut din fibră de carbon și structură de fagure de miere. E foarte rigid, ceea ce e important pentru a-l ține pe șofer fixat în mașină”, a spus Tom, care face parte din echipa de Formula 1 de la Mercedes.

„Scaunele diferă de la un pilot la altul, niciunul nu e la fel. Și se pot schimba chiar și pe parcursul unui an. Dacă pilotul a luat în greutate sau dacă a scăzut în greutate, scaunul nu mai poate fi fixat în vreun fel. Singura modalitate de a fi perfect fixat în scaun e cu ajutorul unor capse. Odată ce scaunul e plasat în interiorul mașinii și e fixat, când pilotul se așază și e prins nu mai permite scaunului să se deplaseze deloc. Scopul este ca în cazul unui accident, când medicii ajung la mașină, să scoată centurile de siguranță și să îl poată scoate pe pilot cu tot cu scaun”, a mai explicat el.

Procedura de start a cursei de Formula 1

Înainte de a începe turul de încălzire, piloţii pot face turul de recunoaştere cu 30 de minute înainte. Dacă o mașină nu este pe grila de start cu 15 minute înainte de startul în turul de încălzire, accesul ei nu mai este permis, pilotul putând însă să plece în cursă de pe linia boxelor.

Cu toate că se fac numeroase verificări înainte de cursa propriu-zisă pentru ca totul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, Formula 1 rămâne un sport deosebit de periculos. Zeci de piloți, oficiali de traseu și chiar spectatori au decedat în urma unor accidente produse din 1950 încoace, printre care nume celebre ca Peter Collins, Wolfgang von Trips, Jochen Rindt, Ronnie Peterson, Gilles Villeneuve sau Ayrton Senna, cel mai recent incident fiind Jules Bianchi, decedând după leziunile suferite în Marele Premiu al Japoniei din 2014.

Formula 1 (F1) este o întrecere de automobilism care se organizează anual sub forma a două campionate mondiale, care au loc în paralel, ambele fiind patronate de Federația Internațională a Automobilului (FIA).

Toate etapele campionatului sunt televizate în mai mult de 200 de țări, numărul celor care privesc anual întrecerea fiind depășit doar de numărul celor care urmăresc meciurile din Campionatul Mondial de Fotbal și Jocurile Olimpice, competiții care se organizează o dată la patru ani.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”