Cum ştii dacă ai copilul stresat şi cum îl poţi ajuta

În ziua de azi, stresul loveşte din plin, indiferent că este vorba de adulţi sau copii. Până şi cei mai mici dintre copii sunt îngrijoraţi din diverse motive. Stresul copiilor noştri devine o problemă atunci când starea lor fizică şi emoţională devine alterată şi influenţează negativ viaţa familiei.

RomaniaTV.net
14 nov. 2012, 08:17
Cum ştii dacă ai copilul stresat şi cum îl poţi ajuta

Sursele de stres

Stresul vine din ceea ce credem noi că trebuie să facem versus ceea ce suntem în stare să facem. Iar la copiii mici aceasta este cea mai des întâlnită cauză a stresului şi a acumulării de frustrări. Sunt mici, vor să exploreze lumea, însă fie nu au capacitatea de a le face, încă, fie nu sunt lăsaţi să le facă.

Pentru copii, dusul la grădiniţă poate fi o sursă de stres. Pentru elevi faptul că nu mai au timp de joacă şi sunt tot timpul ocupaţi cu lecţii sau alte activităţi extraşcolare poate fi o sursă de stres.

Discuţiile despre bani, job, bolile unei rude, cearta dintre părinţi pe diverse teme pot fi o altă cauză de stres pentru copii. Este indicat ca astfel de dialoguri să nu fie purtate în preajma copiilor pentru că ei captează şi anxietăţile părinţilor.

Lucrurile se complică şi mai mult când este vorba despre deces în familie sau divorţul părinţilor. Aceste probleme pun o şi mai mare presiune pe copii. Chiar şi cel mai amiabil divorţ posibil poate fi o experienţă traumatizantă pentru copil. Lui i se năruie sistemul de securitate – familia lui în sânul căreia a fost iubit şi protejat.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro