Cum sunt păcăliţi românii de furnizorii de energie. Avocatul Adrian Cuculis: „Se calculează după modelul japcă”

Preţurile la energie au luat-o razna iar tot mai mulţi români au început să se plângă de facturile uriaşe pe care le primesc. Avocatul Adrian Cuculis a făcut publică o astfel de factură primită de o familie care locuieşte într-o casă modestă. De asemenea, acesta a prezentat paşii pe care trebuie să-i parcurgem atunci când vrem să contestăm factură uriaşă.

04 oct. 2022, 22:11
Cum sunt păcăliţi românii de furnizorii de energie. Avocatul Adrian Cuculis: „Se calculează după modelul japcă”

Cum sunt păcăliţi românii de furnizorii de energie. Avocatul Adrian Cuculis spune despre facturile uriaşe pe care le primesc tot mai mulţi români că „sunt calculate după modul japcă”.

Cum sunt păcăliţi românii de furnizorii de energie. Cuculis: „Mi se pare halucinant”

Citeşte şi Furnizorii de energie amenință cu măsuri extreme dacă nu primesc banii de la stat aferenți plafonării prețului. Unii consumatori ar putea fi deconectaţi

Renumitul avocat a făcut publică o factură în valoare de 5.397 de lei pe care a primit-o de la o familie ce locuieşte într-o casă modestă.

„Se calculează după modul japcă. Odată activat acest mod vedem facturi de modul acesta. Culmea este că am văzut şi un comunicat de presă mai mult sau mai puţin serios, din punctul meu de vedere, dat de ANRE prin care ni se spunea că ar trebui să ne așteptăm ca în următoarele luni să vedem nişte recalculări trecute pe 5 sau 6 luni.

Mi se pare halucinant. În lege ni se spune foarte clar că în maximul 3 luni de zile pot retroactiva furnizorii de energie electrică şi pot emite facturi.

Avem de a face cu o regularizare aici, dar ea nu poate să fie mai mare de 3 luni de zile pentru că ar duce în desuetudine Ordonanţa care vine şi ne spune că putem să plafonăm consumul până într-o 100 KW sau 300KW.

Ăsta este primul caz de abuz, când vine regularizarea pe mai mult de 3 luni de zile.

Am primit această factură de la un om care a spus că a trebuit să-şi vândă animalele ca să plătească. Avea şi nişte penalități de întârziere. Adică nu e suficient că îţi vine o factură deșănțată, pentru că ăsta este cuvântul.

Oamenii au plătit o parte din factură”, a declarat avocatul Adrian Cuculis la Antena 3. 

Ce trebuie să faceţi atunci când primiţi o factură mare la curent. Cum o contestaţi

Avocatul Adrian Cuculis a prezentat paşii pe care trebuie să-i parcurgem atunci când primim o factură uriaşă la curent. Iată ce trebuie să faceţi ca să o contestaţi:

Primul pas – Solicitam furnizorului de energie sa puna la dispozitie metrologia contorului si verificam cu indexul vechi daca nu cumva apare o discrepanta;

Pasul doi – Daca nu primim raspuns favorabil in maxim 15 zile, trimitem plangerea la ANRE la departamentul de protectie a consumatorului sau direct la ANPC; Este posibil ca ANRE in conditiile proprii sa suspende dreptul furnizorului de a ne taia energia electrica pana la solutionarea cauzei;

Anre are dreptul sa faca investigatii la furnizori si la distribuitori si sa constate incalcarea legii 123/2012 si ca atare pana atunci, plata facturii este suspendata.

Trebuie sa stiti ca fie ca sunteti persoana fizica sau persoana juridica, aveti dreptul de a depune plangere la ANRE.

Pasul trei – deschidem o actiune in instanta pentru anularea facturilor sau si mai sigur pentru anularea clauzelor abuzive din contract.

Actiunea in instanta poate sa fie deschisa si ceruta pe calea ordonantei presedintiale , inclusiv suspendarea efectelor a ceea ce inseamna obligatia de plata a facturii, asta doar daca nu am apelat la ANRE.

Practic, in instanta se cere metrologia se verifica contractul de furnizare a energiei electrice din punct de vedere al clauzelor abuzive care permit modificarea tarifului la kwh si practic in ceea ce priveste pe consumator, poate sa solicite inclusiv un raport de expertiza cu privire la contorul electric.

Actiunea trebuie sa vizeze anularea facturilor colosale sau reducerea lor la o valoare normala.

Citeşte şi Lovitură pentru români înaintea sezonului rece. Ce se va întâmpla cu facturile pentru luna septembrie

Documentele de care avem nevoie

Factura este documentul incriminator, asa ca tot de el avem nevoie pentru a porni la lupta. Pe langa factura vom folosi si contractul de energie in asa fel incat daca sunt clauze abuzive in el, sa le putem ataca.

Unde trebuie să depunem contestație prima data cu privire la factura de curent?

In principal daca suntem persoana fizica , ne putem adresa si ANPC insa inainte de orice, ar trebui sa facem o contestatie la furnizorul de energie electrica.

Daca suntem persoana juridica, putem depune plangerea la ANRE si daca nici acolo nu se rezolva nimic, mergem mai departe in instanta.