Furnizorii de energie amenință cu măsuri extreme dacă nu primesc banii de la stat aferenți plafonării prețului. Unii consumatori ar putea fi deconectaţi

Furnizorii de energie amenință că vor da energie cu porția, iar unii consumatori vor fi chiar deconectați. In plus, ei spun că modificările aduse în Senat la ordonanta privind compensarea facturilor vor crea disfuncţionalităţi şi mai mari pe piaţa de energie.

04 oct. 2022, 10:58
Furnizorii de energie amenință cu măsuri extreme dacă nu primesc banii de la stat aferenți plafonării prețului. Unii consumatori ar putea fi deconectaţi

Deputatii vor introduce noi reguli pentru facturile românilor. Ordonanta plafonarii si compensarii va suferi noi modificări în Camera Deputatilor. Mai exact, parlamentarii vor ca facturarea să se facă luând în calcul consumul din luna curentă, fără raportare la consumul de anul trecut.

Mai mult, premierul Ciucă a anunţat şi-a arătat susţinerea faţă de propunerea de a acorda facilităţi pentru familiile cu trei şi mai mulţi copii şi a precizat că încă se discută şi varianta cu acordarea de vouchere.

Citeşte şi: Noi reguli pentru plafonarea şi compensarea preţurilor la energie. Cum se modifică legislaţia

În schimb, Asociaţia Furnziorilor de Energie, ce reuneşte 37 de membri cu o cota de piata de circa 90% din consumul final de electricitate şi 65% din consumul final de gaze naturale, spune ca situatia este dramatica pe piaţa energiei din România.

Punerea în aplicare a noilor prevederi legale va crea probleme şi mai mari şi costuri suplimentare din partea furnizorilor, precum şi a altor operatori din piaţa energiei. Furnizorii spun ca nu este clar cum se vor aplica plafonarile de pret si pentru cine, nu stiu de exemplu cate familii cu trei copii sunt pentru ca acestea vor beneficia de pret plafonat.

De asemenea, este necesar ca autorităţile statului să pună la dispoziţia furnizorilor date legate de activitatea companiilor. De exemplu, de plafonarea preţurilor beneficiază şi farmaciile. Dar, cele mai multe dintre acestea funcţionează în spaţii închiriate de la persoane fizice sau juridice, iar în portofoliul furnizorilor un astfel de loc de consum nu apare că este farmacie.

Majoritatea furnizorilor sunt deja în corzi din cauza nedecontării de către stat a banilor ce le revin in urma plafonarii, asa ca orice bobârnac îi poate duce în prăpastie. Se poate ajunge la un blocaj general în toată piaţa, precum şi la nedorite măsuri de raţionalizare, prin reducerea consumului şi chiar de deconectare a unor consumatori.