Cum sunt programate lucrările de construcţie la Catedrala Neamului de ACUM şi până la INAUGURAREA din decembrie 2018

LUCRĂRI CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România care se află în prezent în construcţie în Dealul Arsenalului, ar urma să fie deschisă pentru public de Ziua Naţională, la 1 Decembrie 2018. Până atunci, constructorii de pe şantier au etapizat lucrările, astfel că până la sfârşitul anului în curs ar trebuie să fie finalizate lucrările de la nivelul +45 metri. Pictarea integrală a Catedralei Neamului va dura apoi cinci ani, potrivit estimărilor Patriarhiei Române şi ar urma să fie gata în anul 2024. 

23 iun. 2016, 03:04

LUCRĂRI CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Catedrala Mântuirii Neamului, ce se va ridica până la 120 metri înălţime şi va fi vizibilă din orice punct al Capitalei, a fost realizată în proporţie de 70% până în acest moment, însă lucrările sunt departe de a fi încheiate. 

Potrivit Patriarhului Daniel, Catedrala Neamului ar urma să fie deschisă pentru enoriaşi de Ziua Naţională, la 1 Decembrie 2018, până atunci fiind programate mai multe tipuri de lucrări, după cum urmează:

– finalizarea lucrărilor de zidire la nava principală şi balcoanele interioare până la cota +45,00 metri – decembrie 2016;

– finalizarea lucrărilor de zidire la turlele secundare, cota +62,00 metri – aprilie 2017;

– finalizarea lucrărilor de zidire la turla clopotniță, cota +75,5 metri – iulie 2017;

– finalizarea lucrărilor de zidire la turla principală (Pantocrator), cota +106,00 metri – decembrie 2017;

– structura metalică şi învelirea acoperișului – iunie 2018;

– pictarea catapetesmei şi sfințirea Altarului noii Catedrale – 1 decembrie 2018;

– pictarea integrală a Catedralei – 2019-2024.

LUCRĂRI CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Clădirile anexe (de înălțime mult mai redusă) vor fi construite după finalizarea construcţiei Catedralei. Acestea vor oferi spaţii pentru cazarea şi hrana pelerinilor, pentru activităţi pastorale, culturale, sociale şi medicale ale Bisericii. Alături de Catedrală va fi amenajat un parc având o suprafaţă de cinci hectare, care va cuprinde multe spaţii verzi, unele fiind special amenajate pentru copii, se specifică pe site-ul oficial al proiectului. 

S-au cheltuit deja 46 milioane euro pentru construcţia Catedralei Neamului

În prezent, peste 250 de muncitori lucrează pe şantier între cotele +27 – +40 de metri înălţime.

LUCRĂRI CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI.  Anul trecut, când Catedrala era ridicată în proporţie de 60%, se cheltuiseră 46 de milioane de euro. Acum urmează cea mai grea parte a construcţiei – turlele şi acoperişul, pentru care costurile estimate sunt de cel mult 45 de milioane de euro.

„Clădirea Catedralei, situată peste cota zero va avea o lungime de 126,10 metri, o lăţime de 67,70 metri şi o înălţime de 120 de metri până la baza crucii de pe turla principală. Aici se află principalele spaţii liturgice, dispuse succesiv în conformitate cu cerinţele liturgice ortodoxe: accesul principal pe latura de vest prin intermediul unui pridvor cu arcade, apoi exonartexul, pronaosul, naosul şi altarul, situat în partea de răsărit. Pe laturile de nord şi sud ale naosului sunt amplasate două abside laterale, iar pe naos se înalţă turla principală. Pe latura vestică, deasupra exonartexului se află amplasat spaţiul rezervat corului, iar deasupra lui se ridică turla clopotniţă”, informează televiziunea de ştiri a Patriarhiei. 

LUCRĂRI CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. 

Recent, în jurul construcţiei Catedralei Neamului s-a iscat un amplu scandal mai ales în mediul online, după apariţia melodiei trupei TAXI „Despre smerenie”. Trupa Taxi a lansat melodia-manifest „Despre smerenie” pe data de 8 aprilie, alături de 33 de personalităţi din lumea muzicii, a teatrului şi literaturii, printre care Dan Bittman, Andi Vasluianu, Victor Rebengiuc şi Mircea Cărtărescu, stârnind un val de proteste pe rețelele de socializare.

După aproape o lună, o nouă variantă a melodiei-manifest la Catedrala Neamului, „Despre smerenie”, a fost lansată de trupa Taxi. În varianta nouă a videoclipului melodiei „Despre smerenie” apar aceiaşi artişti (în afara lui Grigore Leşe), plus încă 35 de persoane publice, care s-au alăturat trupei în demersul lor promovare a modestiei creştine, printre care Marian Râlea, Pavel Stratan, Cătălin Mitulescu, Carmen Tănase, Monica Davidescu, Bebe Cotimanis, Nico. 

Catedrala Neamului va fi vizibil din orice punct al Capitalei

În iunie 2017, turla mare de la cota +120 metri a CATEDRALEI NEAMULUI ar urma să fie finalizată, construcţia colosală din Dealul Arsenalului fiind astfel terminată.

Atunci când vor fi gata, spaţiile vor fi deosebit de generoase în interiorul Catedralei Mânturii Neamului, aici urmând să încapă aproximativ 5.000 de oameni. Catedrala Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, va depăşi chiar şi Casa Poporului ca înălțime, fiind vizibilă din orice punct al Capitalei.

LUCRĂRI CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI.  Astfel, spaţiul liturgic principal de la parter este completat de două săli polivalente în subsol, plus galerii şi spaţii expoziţionale cu circuit de vizitare la nivelurile superioare. Ansamblul arhitectural ce se construieşte în Dealul Arsenalului cuprinde, pe lângă Catedrala Mântuirii Neamului, şi patru centre socio-culturale purtând numele sfinţilor apostoli Andrei, Petru, Pavel şi Luca.